EL PAPER SOCIAL DE L'ESGLÉSIA
Política 26/08/2012

Montserrat torna al primer pla

L'abadia de Montserrat ha guanyat protagonisme els últims mesos. La rebuda, ahir, de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), les seves opinions sobre el pacte fiscal i Eurovegas han tingut repercussió.

Oriol March
2 min
L'INDEPENDENTISME ES FA SENTIR A LA MUNTANYA SAGRADA Un miler de persones convocades per l'ANC van ser ahir a Montserrat. A més d'actes reivindicatius, es va fer una missa i l'abat Josep Maria Soler va rebre el secretariat de l'entitat en un gest d'evident complicitat. El benedictí, però, no va voler que les càmeres immortalitzessin la trobada amb els organitzadors de la manifestació independentista del dia 11.

BARCELONA."Montserrat no necessita posicionaments mediàtics perquè sempre diu les coses com les sent". Aquesta és la reflexió d'un dels membres del Patronat de la Muntanya de Montserrat quan se li pregunta sobre la volada pública que tenen les reflexions que fa l'abat Josep Maria Soler sobre qüestions d'actualitat. Però a ningú se li escapa que la presència mediàtica de l'abat Soler i dels monjos que l'envolten és, des dels últims mesos, més intensa que abans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La crisi, el pacte fiscal, la possibilitat que Eurovegas s'instal·li a Catalunya i la manifestació independentista de la Diada són quatre exemples de pes que han merescut gestos i opinions de l'abadia. No és casualitat. Segons fonts consultades, ha existit debat en el si de la comunitat religiosa sobre la necessitat de posicionaments clars sobre qüestions polèmiques d'actualitat. Ja sigui en entrevistes o bé mitjançant cartes fetes públiques, l'abat Soler s'ha encarregat de defensar el pacte fiscal "perquè Catalunya tiri endavant", encara que es redueixi la solidaritat amb la resta de l'Estat, i s'ha posicionat contra Eurovegas perquè el "preu humà" seria més car que els beneficis generats.

Especialment simptomàtic en aquest viratge comunicatiu de l'abadia és el cas d'Eurovegas. "Normalment s'emeten opinions concretes en entrevistes, però en aquest cas es va optar per una altra via", diuen des del Patronat. Tanta polseguera es va aixecar pel posicionament sobre el complex d'oci -l'abat Soler va insistir que no es podien "afavorir les pràctiques que portin a la degradació de la dignitat de les persones" en tant que Eurovegas podria fomentar la prostitució, la ludopatia i el consum de drogues- que, l'endemà, l'abadia va optar per un silenci calculat.

Però l'opinió ja s'havia fet pública i la difusió havia estat màxima. "Perquè Montserrat està tan arrelada al país que, quan parla, tothom escolta", indiquen des del Patronat.

L'eix nacional

L'abadia va rebre ahir els representants de l'ANC, que segueixen amb l'escalfament de motors previs a la manifestació de l'Onze de Setembre. A l'abril ja va fer una crida a "defensar els nostres drets com a poble" i va reiterar la necessitat d'obtenir el pacte fiscal. De fet, segons fonts de l'abadia, que durant el franquisme i la Transició va tenir un paper polític actiu, això sovint porta conflictes amb la Conferència Episcopal Espanyola. "Els problemes no són amb el Vaticà, sinó amb els bisbes espanyols, que disfressen les pressions d'indicacions vaticanes", apunten des del Patronat.

El debat sobiranista és també a l'Església. En una conferència ahir, el teòleg Josep Maria Puigjaner assegurava que un nou estat català hauria d'estar presidit per la laïcitat positiva, sempre que no es renunciessin als valors cristians que impregnen el país. Montserrat ho té clar i juga la carta.

stats