DEBAT SOCIALISTA
Política 14/06/2013

Navarro obre foc contra el concert basc i navarrès

Crida a acabar amb els "privilegis" fiscals i topa amb la censura del socialisme espanyol i basc

Sara González
3 min
PARLANT SENSE EMBUTS  Pere Navarro ha tirat del carro perquè el PSOE defensi un Estat federal.

Barcelona.Ja fa mesos que el líder del PSC, Pere Navarro, en el seu intent de ser protagonista en el projecte dels socialistes espanyols, parla sense embuts, i a Ferraz no són capaços de parar-li els peus. Ahir ho va tornar a fer per reivindicar que en el sistema de finançament just que hauria de preveure la reforma constitucional en sentit federal no hi tenen cabuda els "privilegis" dels sistemes de concert basc i navarrès. Tot un torpede al nucli dur del PSOE, on el socialisme basc té un grau d'influència més elevat que mai. Bascos -i també navarresos- van prendre's les paraules de Navarro com un atac directe. La gosadia del primer secretari també va caure com una galleda d'aigua freda a Ferraz, que ja va advertir-lo que no pensa avalar de cap manera la revisió d'aquest model fiscal que permet a les diputacions recaptar i pagar a l'Estat només pels serveis que dóna a aquests territoris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si volem un finançament just, comencem per eliminar en la reforma de la Constitució els privilegis que existeixen avui, perquè només així podrem construir un sistema just per a tothom demà", va proposar Navarro durant un acte organitzat pel Fórum Europa. Conscient que encendria la "polèmica", va lamentar que ell sigui l'únic dirigent que diu en públic allò que "tothom parla en privat". Per això, un cop oberta la caixa dels trons, va demanar suport a les veus de dins i fora del socialisme que parlen de la "falsa insolidaritat catalana".

La primera veu amiga a donar-li suport va ser la del seu homòleg valencià, Ximo Puig, que va defensar que els concerts basc i navarrès es poden mantenir com a mètode de recaptació però sense desigualtats en l'aportació posterior a la solidaritat territorial. La batalla entre els barons estava servida. Navarro va intentar suavitzar la reivindicació deixant clar que no tenia res contra els seus companys d'Euskadi i Navarra, però va insistir que per fer una "proposta seriosa i justa per al conjunt d'Espanya" és inevitable que s'obri el debat.

El PSE es va afanyar a retreure a Navarro que "obri nous conflictes on no n'hi ha" i va instar els socialistes catalans a mirar més a Artur Mas i als problemes de Catalunya i menys a Euskadi, informa Oskar Bañuelos. El portaveu del PSE al Parlament basc, José Antonio Pastor, va considerar que les sortides de to de Navarro responen a les "angoixes pròpies del PSC" i va fer públic que també Alfredo Pérez Rubalcaba estava "disgustat".

El lobi basc, en tromba

I és que, tot i que fonts del PSC insisteixen que entre bastidors s'ha parlat amb el PSOE de suprimir el concert, Navarro va tornar a incomodar Rubalcaba com quan va demanar l'abdicació del rei. El líder dels socialistes catalans, en l'intent d'arrossegar el PSOE al federalisme, va enfrontar-se aquest cop amb el lobibasc de Ferraz, representat sobretot per l'exlehendakari Patxi López i número tres de l'equip de Rubalcaba. López és vist pel rubalcanisme com una de les opcions de relleu a la secretaria general.

Tal com era previsible, el PSOE també va sortir a barrar el pas a la proposta del líder del PSC. El diputat del PSOE Ramón Jáuregui, alabès i que s'encarrega de coordinar la proposta de reforma territorial, va advertir que el model federal que defensarà el partit no inclourà la supressió del concert perquè és "un element nuclear del marc de relació" entre Euskadi, Navarra i l'Estat. "Amb una correcta lectura de la Constitució es troben les raons de per què existeix", va afegir el secretari general del PSOE al Congrés, el també basc Eduardo Madina, també a les travesses internes del partit.

Però malgrat que els partits bascos donen per fet que la Constitució blinda el concert -sobretot d'ençà que el Tribunal de Luxemburg va determinar el 2008 que complia amb els principis d'autonomia política-, el cert és que la carta magna el que reconeix són els "drets històrics dels territoris forals" sense més especificacions. Tot i això, des de l'àmbit polític i judicial la lectura que s'ha fet d'aquests drets des de la Transició és que són els sistemes de concert i arran d'aquesta tradició també Navarro interpreta que cal modificar la Constitució i suprimir-los.

Sigui com sigui, Navarro ha obert el meló i fins ara ha trobat més enemics que amics. I és que si el model de finançament basc i navarrès ha estat fins ara intocable és pel blindatge transversal dels partits. El portaveu del PP al Congrés, el també basc Alfonso Alonso, va qualificar ahir el concert com una "fórmula de lleialtat i cooperació". Navarro, que va rebutjar el concert econòmic per a una Catalunya que s'ha emmirallat en aquest model fiscal, només va trobar el suport català de Ciutadans. Fins i tot dirigents de Nicaragua reconeixien ahir que Navarro s'ha ficat, de nou, en una "batalla" que just ara, a un mes de negociar la reforma constitucional federal amb el PSOE, era "innecessària".

stats