DRET A DECIDIR
Política 16/12/2013

Navarro es planteja expulsar de la direcció un dirigent crític

Considera deslleial que Fabian Mohedano assistís a l'acte d'ERC

Sara González
3 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va assegurar ahir al consell nacional que el Govern ha forjat l'acord per a la pregunta i la data de la consulta per "guanyar temps" i "aprovar els pressupostos".

Barcelona.El pacte per la data i la pregunta de la consulta està posant data de caducitat a la relació sostinguda a base de treves entre la direcció i els crítics del PSC. La ruptura és a tocar, si més no amb els dirigents que formen part del col·lectiu Avancem. "La pregunta no és ni clara ni inclusiva", va etzibar ahir el primer secretari del partit, Pere Navarro, per deixar clar davant del consell nacional que el PSC no es penedeix de no ser a la foto de l'acord. Just el contrari del que pensen els dirigents crítics, que consideren que la pregunta sí que inclou l'opció federalista. Aquest cop, però, l'aparell del partit podria passar a l'acció, ja que considera que Fabian Mohedano, un dels líders del moviment Avancem i membre de l'executiva, ha traspassat una línia vermella que no pensa consentir: assistir al míting d'ERC de dissabte que va donar el tret de sortida a la campanya pel sí a la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Va assistir a l'acte com a hooligan. Si algú té un trastorn bipolar polític no seré jo qui ho resolgui. Si està còmode en un altre partit i no al PSC no entenc què hi fa aquí", assegura un dels dirigents de l'aparell del partit. El malestar per l'acció de Mohedano es va fer pal·lès en la reunió habitual prèvia al consell nacional dels primers secretaris de federació. És per això que, segons fonts pròximes a Navarro, la secretaria d'organització del PSC podria demanar a la comissió de garanties del partit que prengui mesures disciplinàries contra Mohedano, un càstig que podria acabar amb la seva expulsió de l'executiva i fins i tot del partit. Al·leguen que assistint a l'acte d'ERC el dirigent d'Avancem hauria vulnerat el punt 4.2 dels estatuts del PSC, que fixa que els militants "no potenciaran cap altre partit que no sigui el PSC".

El primer expedient a la direcció

Fonts de l'aparell consideren "incompatible" l' actitud de Mohedano amb la seva continuïtat a la direcció i assenyalen que, si finalment s'impulsa aquest expedient disciplinari, se sumarà a un altre que se li va obrir per haver donat suport, segons el militant que ho va denunciar, a la creació d'una llista unitària per a les europees en un acte de l'exconseller Ernest Maragall, el conseller Ferran Mascarell i l'ANC al juliol. Fonts del PSC asseguren que, fins ara, mai en la història del PSC un dirigent de l'executiva ha estat expedientat.

"Ens agafa per sorpresa i ens sembla una falta de respecte cap a la comissió de garanties tenir coneixement d'una notícia així a través dels mitjans de comunicació. Espero que es verifiqui que es tracta d'una filtració errònia", va assegurar el fundador del moviment crític Avancem i membre de l'executiva, Jordi del Rio. Fins ara l'aparell i els crítics han anat superant les crisis a base de pactes que, més que tancar els conflictes, els anaven ajornant.

Mès enllà de Fabian Mohedano, la resta de dirigents crítics no han passat, per ara, de les paraules. Ahir el corrent Agrupament Socialista, que lideren Àngel Ros i Marina Geli, va fer públic un manifest per defensar el pacte de la pregunta, ja que consideren que dóna cabuda al "federalisme asimètric" i no ho deixa tot plegat en un blanc o negre entre independència i immobilisme. A més, amb l'elecció de la data afirmen que es dóna "un any de coll i marge per al diàleg i l'acord amb el govern de l'Estat", una fita per la qual consideren que el PSC no podrà batallar perquè ha quedat alineat amb PP i C's. Navarro va intentar convèncer-los al consell nacional que el pacte per la consulta és només un mecanisme del Govern per "guanyar temps i poder aprovar els pressupostos" i no per satisfer el dret a decidir que demanen el 80% dels catalans.

Consulta a canvi de pressupostos

El consell nacional va tornar a fer pinya amb Navarro i diversos dirigents van demanar lleialtat als crítics. Els díscols, però, van optar ahir per no intervenir en el consell, en què es va aprovar el reglament de les primàries per triar el candidat a les europees. No volien cremar tots els cartutxos abans de la polèmica votació al Parlament que hauran d'afrontar al gener pel mecanisme per demanar la consulta al Congrés. Si Mohedano és expedientat, però, el conflicte es podria precipitar.

stats