Política 23/10/2015

L'oposició posa en dubte que Mas pugui optar a tornar a ser president

La portaveu d'ERC sentencia que la comissionada de la transparència, Núria Bassols, "ara mateix no és la persona més idònia" per ocupar el càrrec

Sara González / Gerard Pruna
6 min

BarcelonaDesprés que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi fet la seva primera intervenció al Parlament, ha estat el torn de l'oposició, que ha reclamat al president que, en paraules de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, "faci net". Mas havia defensat el sistema de contractació d'obra pública de la Generalitat assegurant que és "impecable" i funciona amb "la màxima transparència", i ha insistit en que l'espectacularitat del desplegament policial fa "evident que es busca un espectacle i fer mal a CDC". "No estic en cap cas posant en dubte la necessitat de la investigació".

Marta Rovira

"Faci net"

La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Rovira, ha estat contundent durant la seva intervenció després d'escoltar les explicacions d'Atur Mas sobre el presumpte cas de finançament irregular que esquitxa CDC. "Faci net, president", ha demanat la dirigent republicana, que ha demanat al màxim responsable de Convergència que "assumeixi totes les responsabilitats polítiques" i les "depuri fins el final".

Rovira també ha assegurat que "no pot quedar cap ombra de dubte" amb la comissionada de la transparència, Núria Bassols. "Ara mateix no és la persona més idònia", ha etzibat tot demanant el seu relleu. La dirigent republicana ha demanat que cap pràctica "quedi impune".

Amb tot, la portaveu d'ERC ha assegurat que no es pot obviar que les operacions policials s'estan duent a terme en el moment polític actual que travessa Catalunya amb un "show mediàtic organitzat". "La intencionalitat política es evident i impròpia d'un estat democràtic. També es corrupció política utilitzar la lluita contra la corrupció per atacar un projecte polític", ha sentenciat. Rovira ha afegit que a la nova república catalana que cal construir "no hi haurà espai per a corruptes" i que es jutjarà "a qui calgui".

En el seu segon torn, ha remarcat la seva desconfiança cap a la justícia espanyola, però ha insistit en la necessitat de reconsiderar el nomenament de Bassols tenint en compte "la percepció pública".

Miquel Iceta

"Està en condicions d'aspirar a la Presidència?"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha aprofitat la seva intervenció per qüestionar si Mas pot seguir optant a ser investit de nou president de la Generalitat. "Està en condicions de seguir aspirant a la Presidència a la Generalitat? No creu que aquesta llosa es una hipoteca política insuportable?", ha etzibat.

El dirigent socialista, que ha opinat que a vegades Mas sembla voler marcar un "tallafoc" respecte als seus tresorers quan diu que ell no és qui porta les finances però "se'ls creu". "Manté vostè la absoluta confiança en Daniel Osàcar i Andreu Viloca?", ha preguntat, abans de demanar si la Generalitat es personarà en la causa.

Iceta ha criticat que Mas digués dimecres que ell i CDC són "objecte de caça major", i ha recordat que altres partits, també el PSC i el PSOE, han estat objecte d'investigacions judicials.

En el segon torn, ha lamentat que la compareixença no hagi servit per "esvair tots els dubtes" sobre si ha existit finançament irregular, i ha insistit en mostrar el seus dubtes sobre si és positiu que Mas segueix com a president la propera legislatura: "No sé si la política catalana es pot permetre aquesta pressió".

Santi Rodríguez

"Renunciï a la presidència de la Generalitat"

El portaveu del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha demanat a Mas que "renunciï a la presidència de la Generalitat". Segons el dirigent popular, el president en funcions té ja "molts motius polítics per fer aquest pas" i no pot dipositar més confiança en la direcció de CDC. "Vigili les mans quan les posi al foc, ja és més a prop de cremar-se", ha sentenciat.

Rodríguez ha assegurat, referint-se a CDC i el cas del 3% que "robar mai pot sortir gratis" i ha recordat que ERC, amb qui va concórrer a les eleccions del 27-S, va ser justament un dels partits que va destapar el cas amb una denúncia a l'Ajuntament de Torredembarra que ha acabat instigant les operacions policials dels darrers mesos. El dirigent popular també ha preguntat a Mas si la reunió que va mantenir amb l'expresident Jordi Pujol abans d'ahir tenia a veure amb tots els escàndols que s'estan destapant en els últims dies i, com també ha fet ERC, ha instat a rellevar la comissionada de la transparència de la Generalitat.

Rodríguez ha ironitzat amb que Mas parli de "conxorxa" contra CDC, i ha respost: "També hi deu haver una conxorxa contra el PP, perquè quants més casos surten és quan estem al Govern". El dirigent popular ha fet, però, una distinció: "En els casos de corrupció del meu partit hi ha persones que s'aprofiten del partit i en el seu cas és el partit que s'aprofita del poder".

Joan Herrera

"Faci un pas enrere"

El líder d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, ha coincidit amb PSC i PP en demanar al president de la Generaltiat que "faci un pas enrere". "Avui té menys autoritat. En tenia menys quan va comparèixer el mes de setembre i avui encara una mica menys. El millor que pot fer és un pas enrere", ha argumentat. El dirigent ecosocialista ha criticat que Mas vingui al Parlament "a parlar però no a explicar-se", i li ha demanat que digui obertament si la Generalitat es personarà en la causa com a part afectada.

Herrera ha equiparat CDC i PP, posant com a única diferència que Mas sí compareix al Parlament i Rajoy no: "Hi ha massa similituds en l'actitud que mantenen després, un relat buit on no s'assumeix cap responsabilitat. El líder d'ICV-EUiA ha acusat Mas d'haver construït un discurs en base a "mitges veritats, alguna mentida i moltes trampes", i ha censurat que ningú a CDC hagi assumit cap responsabilitat malgrat l'ombra de presumpta corrupció.

També ha reclamat a Mas que confirmi si es va reunir dimecres amb l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i ha assegurat que els informes de la Sindicatura de Comptes desmenteixen les seves explicacions sobre com funciona la contractació pública a Catalunya.

En el torn de rèplica, després que Mas hagi confirmat aquesta trobada amb Pujol, Herrera ha assegurat que "sorprèn" que es produeixin aquestes reunions de forma sovintejada, i ha preguntat a Mas si sabia que escorcollarien CDC abans de veure's amb l'expresident.

Herrera ha criticat també que, dient que el 27-S els catalans li van donar suport, Mas vulgui fer creure que l'"han absolt les urnes", una expressió que, ha dit, era pròpia de l'expresident de la Generalitat valenciana, Francisco Camps.

Inés Arrimadas

"M'ha recordat el senyor Rajoy perquè no ha anomenat el seu tresorer"

La cap de llista de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha avisat el president en funcions, Artur Mas, que "se li acaba la bicoca política" i que ell no és "la persona més idònia" per governar el país i encapçalar la lluita contra la corrupció. "M'ha recordat el senyor Rajoy perquè no ha anomenat el seu tresorer", ha etzibat Arrimadas durant la comissió.

Com també ha fet el PP, la dirigent de Ciutadans ha recordat que no es pot escudar en què les detencions són fruit d'un atac de l'estat espanyol contra el procés perquè parteixen d'una denúncia que va presentar una exregidora d'ERC. Arrimadas també ha preguntat a Mas per què quan Pasqual Maragall fa deu anys va parlar per primer cop del 3% va actuar com si "sabés de què estava parlant".

En el seu últim torn, Arrimadas ha dit que hi havia molts motius per demanar la dimissió de Mas abans de les eleccions, i que n'hi ha molts més ara. "Han passat unes eleccions pel mig, però vostè no anava de número 1, anava de 4, per alguna raó deuria ser", li ha retret.

Roger Montañola

"Som diputats, no jutges"

El diputat d'Unió Roger Montañola ha tingut una breu intervenció on ha assegurat que el seu partit no vol fer de la Diputació Permanent "un judici paral·lel". "Som encara diputats, no jutges", ha resumit, i ha defensat l'actuació que s'ha fet des del Govern per millorar el sistema de contractació pública".

Jordi Turull

S'actua contra CDC "com a justiciers"

El líder de CDC al Parlament, Jordi Turull, ha insistit en la idea que l'operació va ser desproporcionada i buscava perjudicar el partit: "S'està actuant respecte CDC no com una administració de Justícia sinó com a justiciers del segle XXI". Turull ha sortit també en defensa dels seus companys de partit, i ha reivindicat l'"honestedat personal d'Andreu Viloca" i de l'exgerent de CDC i l'administrativa detinguts dimecres i posades en llibertat aquest dijous.

Turull ha assegurat que el seu partit té "tolerància zero amb la corrupció". "Qui la fa la paga, però qui no la fa no l'ha de pagar i menys abans d'hora", ha destacat. El dirigent de CDC ha carregat contra la "hipocresia sense límits" d'alguns grups de l'oposició, i ha retret a PSC, PP i Ciutadans els casos de presumpta corrupció o irregularitats que també els envolten.

El dirigent de CDC ha tancat la seva intervenció amb un missatge a les "clavegueres de l'Estat": "No ens fan por. No plegarem veles. Encara que ens ataquin amb armes convencionals i no convencionals", ha avisat Turull, que ha argumentat que coses com les que estan passant els últims dies els reafirmen en el seu projecte.

Antonio Baños

"El president ha d'entendre que tothom és necessari i ningú imprescindible"

La CUP no ha tingut la possibilitat de participar en la diputació permanent però el seu cap de llista, Antonio Baños, ha dit la seva just en acabar la compareixença d'Artur Mas. "El president ha d'entendre que tothom és necessari i ningú imprescindible. En el pròxim govern han de participar moltes més figures i ideologies", ha sentenciat preguntat sobre com podien afectar els nous procediments judicials a les negociacions sobre la formació de govern i la investidura. Baños ha recordat que la seva formació segueix oferint "passes enrere i al costat" perquè el pròxim Govern ha de visualitzar que és "el primer de la transició republicana".

Baños ha diagnosticat que existeix "una guerra bruta de l'estat espanyol" contra el procés català però que això "no amaga que l'autonomisme i també CDC s'han fundat sobre el clientelisme i la corrupció".

stats