Política 02/12/2014

Ortega es felicita pel frau “mínim” en un 9-N massiu

i
Joan Serra
2 min

BarcelonaEl procés participatiu del 9-N es va tancar amb una mobilització massiva, que ha accelerat els esdeveniments. L’últim capítol n’és la proposta d’Artur Mas d’una llista cívica per assolir en 18 mesos la independència. Ateses les dificultats de la convocatòria, algunes veus del Govern admetien en els dies previs a la cita -i sempre en privat- que es podien aconseguir entre 800.000 i un milió de vots, però aquest sostre de participació ja va saltar pels aires el mateix 9-N al migdia. Ahir, la vicepresidenta, Joana Ortega, va facilitar la xifra definitiva de participació, un cop feta la validació final: 2.344.828 catalans han acabat passant per les urnes. “El civisme, la diligència, el rigor i la voluntat de servei dels voluntaris ha estat clau per a l’èxit del 9-N”, va afirmar Ortega. Fins a 40.930 voluntaris van permetre fer realitat un procés participatiu amb “garanties democràtiques”, tal com el va definir la vicepresidenta del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la compareixença també es van detallar els percentatges en funció del vot: el sí-sí ha comptat finalment amb un suport amplíssim, del 80,91% dels ciutadans (1.897.274 vots), mentre que el sí-no ha estat l’opció escollida per un 10,02% dels catalans (234.848 vots). El sí-blanc ha representat el 0,97% dels sufragis (22.755 vots). Només un 4,49% dels votants va optar pel no a l’estat propi (105.245 butlletes). Els vots en blanc han representat el 0,56% del recompte final (13.201 vots) mentre que les altres opcions han significat el 3,05% dels vots emesos (71.505 paperetes).

Fins a 30 vots dobles a l’escrutini

La vicepresidenta es va felicitar pel frau “mínim” en un 9-N amb participació massiva. El Govern ha detectat que 430 persones van intentar o van aconseguir votar doble en el procés participatiu del 9-N, una xifra que suposa un 0,01% del total de participacions. Fins a 30 vots dobles no s’han pogut eliminar de l’escrutini final: es tracta de ciutadans que van votar el mateix 9-N, quan el sistema informàtic no estava connectat. El director del dispositiu del 9-N, Joan Cañada, va concretar que, en el recompte definitiu de les paperetes, s’han descartat 400 intents de votació doble, registrats entre el 10 i el 25 de novembre: 20 a l’estranger i 380 en les delegacions territorials de la Generalitat. Per exemple, 19 persones van intentar votar a l’estranger després d’haver-ho fet ja el 9-N. A banda dels vots dobles, tampoc s’han admès 118 paperetes (el 0,005% del total).

Ortega va voler subratllar ahir la supervisió del procés participatiu que han fet un centenar d’advocats del Consell dels Col·legis d’Advocats de Catalunya i 33 membres del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya. En el recompte final s’han registrat 26.103 vots emesos entre el 10 i el 25 de novembre (en les setmanes posteriors al 9-N) i 13.435 participacions des de l’estranger (Londres, Andorra i Brussel·les han encapçalat el rànquing).

El sí-sí de la vicepresidenta

La vicepresidenta va confirmar la seva aposta pel sí-sí, tot i que Unió havia donat llibertat de vot en la segona pregunta i Josep Antoni Duran i Lleida va defensar l’opció del sí-no. “Em sento perfectament representada en l’opció majoritària”, va raonar Ortega, que també va relatar que la Generalitat ha iniciat la destrucció de les dades del cens utilitzat el 9-N i que disposarà d’un certificat de la destrucció d’aquesta documentació.

stats