El PP insta el Govern a reemplaçar sobiranisme per “sentit comú”

El PP se sent una mica més enfortit des de dimarts a la tarda. El partit de Mariano Rajoy entén que la sentència del Tribunal Constitucional -presidit per un exmilitant popular- avala les seves tesis i dóna l’argument definitiu a Artur Mas perquè abandoni el camí del dret a decidir, malgrat que sigui un compromís del president de la Generalitat amb els electors.

“Volem demanar a CiU i a la classe dirigent catalana que recuperin en aquests moments el sentit comú que s’exigeix a tots els governants”, va dir ahir el vice secretari general d’organització del PP, Carlos Floriano. Intentant portar un debat polític al terreny jurídic, va subratllar que el “dret a decidir [sobre el futur de l’Estat] correspon a tots els espanyols” perquè el TC ho ha certificat. Aquest és un dels pilars discursius del president espanyol cada vegada que es refereix al procés català. A poc menys de 15 dies per al debat al Congrés sobre la consulta, la dreta afirma que ja només hi ha un “camí” possible, acatar la sentència. Mantenir l’aposta per l’estat propi, diu Floriano, significaria intentar “convertir una ideologia en llei”.

El PSOE vol diàleg

Diumenge la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, serà a Barcelona, on participarà en un acte de precampanya de les europees del PP català.

El PSOE va provar de posar no tant l’accent en el que prohibeixen els magistrats del Constitucional com a destacar que deixa marge per al diàleg.

L’exministre Ramón Jáuregui, portaveu socialista a la comissió constitucional de la cambra baixa, va reflexionar sobre la necessitat de buscar vies d’“encaix de Catalunya en el nostre marc territorial”. El número 3 del partit, Óscar López, també va demanar “solucions per poder continuar vivint junts”. A les files socialistes, però, no amaguen la satisfacció pel fet que l’alt tribunal deixi clar que el dret a decidir no pot ser sinònim d’autodeterminació.

Esquerra Unida, en canvi, va criticar el TC per “jugar en un camp que no li correspon”, decidint sobre “una declaració política”.

Més continguts de