ELS DOS GRANS PARTITS
Política 13/06/2013

PP i PSOE fan pinya davant la UE

Rajoy i Rubalcaba intenten estendre l'acord econòmic a la resta de partits amb una reunió tècnica

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.Ja està pràcticament tot fet. El primer gran pacte de l'era Rajoy s'ha cuit a foc lent i avui rebrà el toc final al Congrés de Diputats. Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, líders del PP i del PSOE, van tancar ahir els eixos centrals de l'acord sobre la postura que Espanya mantindrà en el Consell Europeu de juny. Van deixar per a aquest matí alguns serrells amb la clara intenció d'obtenir l'adhesió de CiU, PNB i UPyD, que hi estamparan la seva signatura segons el grau d'influència en el redactat final. ERC, IU-ICV, BNG i Amaiur ja van avisar que no volen ser "l'extra" de la foto.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El temps s'escurçava i l'acord no se segellava malgrat que quedava constància, dia sí, dia també, de la sintonia entre Rajoy i Rubalcaba en la temàtica europea d'ençà que es va plantejar la possibilitat de plasmar en un acord la postura espanyola a defensar a la cimera del 27 i 28 de juny. Després d'especular amb la possible plasmació d'una foto amb l'encaixada de mans entre els dos dirigents, Rajoy i Rubalcaba -poc donats a l'exposició dels focus- van optar per tancar l'acord amb una llarga conversa telefònica ahir al migdia. Havien tingut l'oportunitat d'escenificar l'acord en el cara a cara de la sessió de control o -com se sospitava- en una breu reunió a la zona de govern habilitada al Congrés, on les càmeres, tot i no poder gravar la conversa, haurien pogut donar testimoni de l'existència de l'acord enregistrant l'entrada i la sortida dels dirigents de la sala governamental.

Amb l'interès -especialment socialista- de no passar a la història amb un pacte a dos, els líders de PP i PSOE només van tancar el que denominen un "acord bàsic" de vuit eixos, que preveu accelerar el pla d'ocupació juvenil europeu, acordar mesures per facilitar el crèdit a les pimes a través del Banc Europeu d'Inversions, estimular inversions amb fons europeus, avançar en la unió bancària i fer passos en l'arquitectura del mercat interior europeu.

Un cop penjat el telèfon, els seus portaveus al Congrés, el popular Alfonso Alonso i la socialista Soraya Rodríguez, van posar la maquinària en marxa per transformar l'acord verbal en una proposició no de llei que obtingui el màxim de suports possibles. Per aconseguir-ho van convocar tots els grups a una reunió, que se celebrarà avui després del ple, per acabar d'afinar-ne el redactat. Les formacions d'esquerres van advertir de seguida que no hi assistiran perquè ho consideren "una farsa". Van assegurar que no estan disposats a anar "a aplaudir" el que han cuinat PP i PSOE.

Sí que hi participaran CiU, PNB i UPyD . El que encara no està tan clar és si ho signaran. Dependrà de si finalment poden fer alguna aportació significativa al text, tot i que fonts del PP i del PSOE mantenen que ho acabaran signant perquè les converses anaven per bon camí i hi ha voluntat que "quedi reflectida la centralitat de la cambra", com volen aquestes formacions.

El calendari parlamentari

Per complir el calendari i que Rajoy pugui anar a Europa amb una proposició no de llei sota el braç, els grups només tenen fins demà per poder registrar-la. Dimarts es qualificarà a la mesa de la cambra i la junta de portaveus la inclourà a l'ordre del dia del 25 de juny per a la seva discussió i aprovació en el ple, dos dies abans de la cimera.

Fins llavors Rajoy i Rubalcaba mantindran els contactes bilaterals per preparar conjuntament el Consell Europeu. Els uns i els altres insisteixen que és un Consell Europeu d'una rellevància cabdal, en què s'ha d'escenificar que a l'Estat totes les formacions fan pinya defensant els interessos espanyols, malgrat que no consti enlloc que, a l'hora de la veritat, presentar-se amb l'acord de l'oposició faci millorar els resultats de la cimera.

stats