BARÒMETRE ELECTORAL
Política 07/11/2013

El PP es distancia més d'un PSOE que no aixeca el cap

Càstig del CIS a Rubalcaba la vigília de la conferència

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.El PP ja ha amortitzat els efectes del cas Bárcenas. L'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) en intenció de vot mostra que si avui se celebressin eleccions generals el PP guanyaria amb el 34% dels vots davant el 26,8% del PSOE. Els populars recuperen el punt i mig que van perdre al baròmetre del juliol i els socialistes reculen quatre dècimes més i arriben a la pitjor intenció de vot des que són a l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enquesta del CIS arriba en un dels pitjors moments pel líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. A 48 hores de l'inici de la conferència política, les dades d'ahir són un element més que utilitzaran els seus rivals per reclamar el seu relleu. Està a quasi dos punts dels pitjors resultats electorals del 2011, quan va obtenir 110 escons. El número tres del PSOE, Oscar López, insinuava ahir que els resultats de l'enquesta estaven manipulats pel PP. "Se'ls en ha anat la mà amb la cuina del CIS. El PSOE està per davant a tots els indicadors directes", va denunciar.

La qüestió és si hi ha una sobreinterpretació del sondeig o un gran vot ocult del PP. El cert és que les dades de l'estimació de vot -les que realment valen en una enquesta electoral- donen la victòria al PP. Però es dóna la circumstància que tant en vot directe com en simpatia el PSOE guanya. Així doncs, en la cuina de les dades s'haurà tingut en compte que un terç dels votants no es pronuncien i un 22% confessen que s'abstindran, usant aquestes xifres a favor dels populars.

El problema principal per a Rubalcaba és que la seva valoració no repunta, fins i tot els votants socialistes puntuen millor el líder d'IU, Cayo Lara, que el seu secretari general. L'únic consol és que Rajoy pateix el mateix fenomen al seu partit. La presidenta d'UPyD, Rosa Díez, està més ben valorada que ell pel seus votants. En el còmput global, Díez és l'única que segueix a l'alça.

ERC bufa el clatell a CiU

La pugna CiU-ERC és renyida. La federació aconseguiria el 2,9% dels vots, quatre dècimes per sobre del 2,5% d'ERC, que supera àmpliament els nacionalistes en intenció directa.

Cap ministre no s'acosta a l'aprovat, però el PP veia ahir en el CIS l'inici de la seva recuperació política. El diputat Rafael Hernando va interpretar que la ciutadania percep que ja es resolen els problemes.

stats