NOU FINANÇAMENT
Política 05/06/2012

El PP es gira contra CiU

El PP prepara una campanya per denunciar la "incompetència" del govern d'Artur Mas. És la resposta a la insistència de CiU a sumar el PSC al pacte fiscal, amb Josep A. Duran i Lleida com a negociador.

S. González / O. March
4 min
AMB UN HORITZÓ DIFERENT 
 Després d'haver pactat dos pressupostos, Artur Mas i Alícia Sánchez-Camacho han deixat enrere el clima de bona entesa.

BARCELONA.El PP trenca la treva amb el govern d'Artur Mas. El fet que CiU no renunciï a parlar d'Hisenda pròpia i faci picades d'ullet cada vegada més freqüents al PSC -avui Josep A. Duran i Lleida es reuneix per segona vegada en pocs dies amb Pere Navarro- ha acabat amb la paciència d'Alícia Sánchez-Camacho, que ha decidit passar al contraatac. La setmana vinent els populars donaran el tret de sortida a una campanya per denunciar "la incompetència" del Govern, una iniciativa que dilapida el bon clima de col·laboració, que ja va començar a deteriorar-se quan CiU va refusar els comptes espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentrestant, la líder dels populars fa tots els gestos possibles perquè Mas no li pugui retreure que no ha volgut parlar del pacte fiscal i cada dia s'esmerça a proclamar que Mariano Rajoy estarà disposat a parlar de la proposta un cop sigui aprovada al Parlament. Ahir va reclamar un acord de CiU, PSC i PP sota el pretext que entre les tres forces representen un 80% dels catalans. "El Govern ha d'escollir entre aquest acord o un miniacord entre nacionalistes convergents i nacionalistes d'ERC", va dir la dirigent popular. Però Camacho és conscient que CiU busca, sobretot, un acord amb els socialistes. Per això no té cap mena d'intenció de quedar-se de braços plegats.

El "doble joc" del Govern

La presidenta del PP de Catalunya va denunciar que CiU està fent un "doble joc" amb el pacte fiscal. "Al Govern es parla d'acords amplis i des de CiU s'impulsa una campanya per la Hisenda pròpia que trenca amb l'estat de dret", va etzibar Camacho, que va acusar els convergents de no jugar net i de dur els catalans cap a la insubmissió fiscal. "Si el que pensa fer Mas és donar des del Govern un missatge de centralitat i moderació i un missatge de radicalitat des del partit, estarà enganyant la gent", va afegir.

En tot cas, davant el perill de tornar a quedar exclosos d'un acord català, el PP té preparada una ofensiva que coincidirà, precisament, amb el ple del pacte fiscal. Es tracta d'una campanya per denunciar "la incompetència" i la "paràlisi" de l'equip d'Artur Mas davant la crisi econòmica. Ahir la líder popular ja va alertar que ara hi ha "més aturats i menys contractació" que fa un any i va fer un "balanç negatiu" de la gestió del Govern per no "presentar veritables reformes estructurals" i modificar les polítiques actives d'ocupació i el SOC, unes qüestions que constaven a l'acord de pressupostos.

A més d'acusar Mas d'abocar Catalunya a la "transició del no-res", va raonar que el Govern "es desinfla perquè a la seva agenda només hi ha el pacte fiscal". I és que, arribat el moment del debat parlamentari, els populars també necessiten justificar davant de Génova la seva participació en la negociació del nou model de finançament. Així doncs, la campanya no només servirà per exhibir les debilitats del govern de Mas, sinó també per deixar clar a la resta de l'estat espanyol que el PP català prioritza sortir de la crisi.

L'atansament "real" del PSC

Poc després que Sánchez-Camacho es girés contra el Govern -al qual ha facilitat l'aprovació dels dos pressupostos que ha presentat i amb el qual va pactar el repartiment de càrrecs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que vicepresideix el PP-, CDC va tornar a mostrar sintonia amb els socialistes. "Veiem un atansament real del PSC a l'entorn del pacte fiscal", va assegurar el secretari generals dels nacionalistes, Oriol Pujol, després de la reunió de l'executiva del partit.

Malgrat aquest bon to amb els socialistes, Pujol també va alertar de la possibilitat que els socialistes s'aliïn amb el PP en contra del nou model que proposa el Govern i que s'està negociant aquests dies. L'aliança entre populars i PSC no impediria que el pacte fiscal tirés endavant al Parlament -CiU en té prou sumant ERC i ICV-EUiA-, però sí que "debilitaria", segons Pujol, la posició negociadora a Madrid.

La federació, especialment Duran i Lleida, sempre ha insistit que l'acord que surti de la cambra catalana ha de ser majoritari. Això vol dir que cal sumar-hi el PSC. I aquesta és la feina que està desenvolupant el líder d'Unió en les últimes setmanes. El dia 22 de maig es va reunir amb Pere Navarro, primer secretari del PSC, i avui ho tornarà a fer per acabar de perfilar el finançament. Mas ha reservat per a Duran la interlocució amb els socialistes i, malgrat que existeixen contactes entre altres diririgents dels dos partits, és el líder democristià qui té el protagonisme de les converses. En tot cas, ahir el president va assegurar que abans que parlar de diners "cal parlar de dret". "El pacte fiscal té a veure amb l'arquitectura jurídica i no es pot despatxar dient que no hi ha diners", va considerar Mas.

El "protagonisme" català

La conversa entre Navarro i el líder democristià, que se celebrarà a la seu d'Unió, es basarà a enfocar quin ha de ser el "protagonisme" català en la gestió dels tributs. El PSC es va presentar a la cimera pel pacte fiscal de la setmana passada amb un document en què es reclamava aquest "protagonisme" català en la recaptació, normativització i liquidació dels impostos a Catalunya.

CiU insisteix, portes endins, que la clau és el canvi de model. "Si el president parla d'Hisenda pròpia, nosaltres no podem fer marxa enrere", indiquen des de l'executiva convergent. El PSC no veu amb bons ulls aquesta Hisenda catalana, perquè no vol abandonar la Lofca i perquè aposta per una agència tributària compartida, com assegurava Rocío Martínez-Sampere en una entrevista a l'ARA. Així doncs, caldrà veure si l'acord s'acaba tancant sota aquesta fórmula. De fet, la setmana passada Mas insistia que una Hisenda pròpia havia d'estar "interconnectada" amb Espanya i Europa.

El president, però, sap que a casa seva l'exigència és màxima. S'han posat tots els ous al cistell del nou model i n'hi ha que no li perdonarien que, en favor de la unitat, permetés cessions estructurals en la confecció del pacte fiscal. Ho va resumir ahir Agustí Colomines, director de la fundació CatDem, vinculada a CDC: "Si Catalunya no surt de la Lofca, Mas ha de dimitir". El llistó, dins i fora del partit, està molt alt.

stats