TRAMA DE CORRUPCIÓ
Política 03/01/2013

El PSC ajorna la decisió sobre els imputats del cas Mercuri

El PSC espera que s'aixequi el secret de sumari del cas Mercuri, que afecta Manuel Bustos i Daniel Fernández, entre d'altres. Aleshores decidirà si els força a deixar els càrrecs orgànics i institucionals.

Sara González
3 min
Daniel Fernández, apartat temporalment del càrrec de secretari d'organització, amb Pere Navarro i Antonio Balmón en una reunió de l'executiva del PSC.

BARCELONAEl PSC segueix mantenint en suspens si Manuel Bustos tornarà a assumir l'alcaldia de Sabadell i si tant ell com Daniel Fernández recuperaran els seus càrrecs en l'executiva del partit. Fonts socialistes van explicar ahir a l'ARA que el secret de sumari del cas Mercuri es mantindrà almenys un mes més i que el PSC té previst, per ara, seguir esperant per no prendre una decisió precipitada i seguir respectant la presumpció d'innocència dels imputats. El decret que va signar Bustos per apartar-se temporalment de l'alcaldia és vigent fins diumenge que ve, però els socialistes donen per fet que encara no s'incorporarà a l'Ajuntament i que optarà per prorrogar la mesura provisional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan el PSC encara no havia recuperat l'alè pel daltabaix electoral del 25-N, la seu de Nicaragua havia d'encaixar a marxes forçades com dirigents de pes del partit i càrrecs d'alguns dels bastions municipals que encara conserva es veien esquitxats per la trama de corrupció urbanística de Sabadell. Bustos, imputat pels delictes de tràfic d'influències, malversació de fons públics i omissió del deure de perseguir delictes, va decidir a principis de desembre abandonar temporalment l'alcaldia i deixar-la en mans de Juan Carlos Sánchez, el seu número dos. El decret signat és vigent fins al 6 de gener i a partir de dilluns Bustos ha d'anunciar si es reincopora a l'alcaldia, si la deixa definitivament o bé si, com està previst, prorroga el decret a l'espera que s'aixequi el secret de sumari.

"La gent es canvia a les urnes"

"Mentre no tinguem cap informació nova, es prorrogarà la mesura temporal a l'alcaldia de Sabadell. Bustos pot fer-ho sense cap problema", expliquen fonts de la cúpula dels socialistes, que consideren que és la mesura encertada per "protegir la institució" local per molt que l'oposició de Sabadell en bloc exigeixi la dimissió de tots els imputats. "Per un tema purament democràtic l'oposició no pot bloquejar l'Ajuntament. La gent es canvia a les urnes", asseguren des de Nicaragua.

I és que, fins ara, a més de demanar el cessament dels càrrecs imputats, l'oposició ha impedit que s'aprovin els pressupostos i les balances fiscals del 2013 i afirmen que tenen previst seguir bloquejant les decisions de l'equip de govern fins que siguin apartats els dirigents esquitxats pel cas Mercuri. Dimarts de la setmana que ve, al ple municipal de Sabadell, tornaran a demostrar el seu rebuig a l'immobilisme que, al seu parer, ha imposat el PSC.

El secretariat del PSC parlarà sobre aquesta qüestió, entre d'altres, en la reunió que previsiblement celebrarà dilluns. I és que per a Pere Navarro, més enllà de la delicada situació local a Sabadell, és difícil seguir amb el dia a dia tenint en compte que Bustos també ha estat suspès provisionalment del càrrec de secretari de política municipal del partit, de la mateixa manera que Daniel Fernández ha estat apartat de la secretaria d'organització.

Fonts de la cúpula asseguren que el cas de Fernández -que encara està a l'espera que el Tribunal Suprem accepti o no la seva imputació per un presumpte delicte de tràfic d'influències- és "surrealista", ja que si bé es va anar "molt de pressa" vinculant-lo a un afer que és independent de la trama de Sabadell, ara tot va "molt lent".

Les funcions de Bustos i Fernández les està assumint, de moment, de manera col·legiada, l'executiva, però ja hi ha alguns dirigents que consideren que la situació no es pot dilatar gaire en el temps. Sobretot perquè el partit busca reconstruir-se com una alternativa clara al govern de CiU -a finals de gener preveu un consell nacional extraordinari per fixar un full de ruta i un calendari- i sosté que per a aquest objectiu l'estratègia municipal serà determinant. Les dues carteres que, per ara, té vacants són precisament claus per a aquest horitzó.

stats