NOU FINANÇAMENT
Política 20/07/2012

El PSC fa un gest i vota publicar cada any les balances fiscals

Les balances fiscals actualitzades acompanyaran a partir d'ara la documentació dels projectes de pressupostos. El PSC es va unir a CiU, ICV, ERC i SI en favor d'un finançament més transparent i just.

Roger Tugas
2 min

BARCELONA.Una setmana abans del ple del pacte fiscal i enmig de negociacions polítiques, el Parlament va viure ahir un consens molt semblant al que anhela el Govern i, a més, en una votació relacionada amb un finançament més just. Va ser en el debat de la llei de les balances fiscals, impulsada per ERC, que fixa que el departament d'Economia ha d'incorporar cada any com a annex en l'informe econòmic i financer dels pressupostos el càlcul del dèficit fiscal de Catalunya respecte de l'Estat. La iniciativa va rebre el suport de CiU, PSC, ICV-EUiA i SI, després d'incorporar esmenes dels tres primers grups, i ja serà d'aplicació de cara als comptes del 2013, que es presentaran l'últim trimestre de l'any, precisament quan Artur Mas farà arribar a Mariano Rajoy la seva proposta de pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les balances fiscals seran, sens dubte, un argument central de la negociació, per la qual cosa actualitzar-les amb motiu dels pressupostos suposarà un reforç de la posició catalana, si es confirma que les xifres no milloren la situació de la Generalitat respecte als 16.409 milions de l'últim dèficit fiscal publicat, el del 2009, que representava un 8,4% del PIB. A més, les noves dades seran del 2010, l'últim any amb els comptes tancats i el primer de vigència plena del sistema de finançament pactat pel tripartit. Seran, per tant, una prova del cotó fluix respecte a l'efectivitat d'aquest model.

Crida a la unitat del catalanisme

I el PSC va avalar l'estratègia amb el seu vot, tot i que sense grans escarafalls. "No hi ha xifra que pugui resumir un país", va alertar la portaveu econòmica socialista, Rocío Martínez-Sampere, que tanmateix va afegir que aquestes xifres "són importants i rellevants". Va lamentar també que CiU hagués impedit fins a l'últim moment la constitució d'un grup d'experts que doti d'imparcialitat l'elaboració de les balances i va llançar una crida a la unitat, amb la mirada posada en el ple de la setmana vinent: "Qui intenti dividir el catalanisme polític, com veiem dia sí i dia també, que no només miri la realitat de les votacions en aquest Parlament, que miri la força de la realitat i de les accions, i després, en tot cas, parli".

La diputada de CiU Maria Senserrich va recollir el guant i va coincidir a dir que "caldrà que la gent vegi unitat". "Això és el que esperen de nosaltres, perquè la dura realitat és crònica, però el que no pot ser és eterna", va sentenciar. Moltes de les possibilitats de repetir el consens dependran de la trobada discreta que en les pròximes hores faran Mas i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, per acostar posicions. Ahir CiU es va reunir amb ERC i ICV, amb qui l'aliança pel pacte fiscal en la línia del concert no trontolla.

El Govern afirma que la unitat serà possible només si hi ha moviments dels socialistes. El portaveu, Francesc Homs, va opinar que "el gran interrogant és el PSC, que està desfullant la margarida per si acaba al costat del PP o de CiU, ICV, ERC i el Govern". "És el PSC qui s'ha de moure", va explicar, ja que seria "el món al revés" que els 82 diputats favorables al concert haguessin d'adaptar la seva proposta a la dels 28 socialistes, segons Homs.

stats