Política 19/01/2014

El PSOE dóna un copet a l'esquena a Navarro pel seu no

Rubalcaba adorm el debat del relleu amb primàries al novembre

i
M. Eugènia Quetglas
3 min
El comitè federal va ratificar ahir Miquel Iceta com a membre de l'executiva del PSOE en nom del PSC i substituint José Zaragoza.

MadridLa seu del PSOE ha deixat de ser un lloc hostil per als membres del PSC. Tot ha canviat. Des que el consell nacional dels socialistes catalans va decidir baixar del tren de la consulta, entre Pere Navarro i Alfredo Pérez Rublacaba tot són flors i violes. A Madrid ahir eren conscients que el gir fet pel PSC en el procés català -beneït des de Ferraz- és el que va provocar que dijous es visualitzessin al Parlament les esquerdes al si del partit. Per això el comitè federal del PSOE es va esforçar a donar caliu a la cúpula dels socialistes catalans. Rubalcaba va demanar als seus que facin costat al PSC, tot i que aquesta vegada no va caldre que s'hi esforcés, perquè els barons, sempre tan crítics amb els companys catalans, ahir sí que eren "solidaris" amb ells. Ara el PSC espera que això es plasmi en determinació federal per rendibilitzar una aposta que ha tingut cost intern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, ahir ningú, tampoc a porta tancada, va ficar el dit a la nafra a Navarro. La fractura del PSC era tabú. Només en va parlar l'interessat a preguntes de la premsa abans de la reunió. El líder dels socialistes catalans va demanar als tres diputats díscols que van votar a la sol·licitud de la competència per convocar la consulta que siguin "honrats" i "coherents" i tornin l'acta, cosa que no pensen fer.

Dins al comitè federal, Navarro va treure pit i va recordar al PSOE que el PSC vol una consulta, però, a diferència d'altres vegades, ningú es va esvalotar perquè sabien que els cognoms "legal i acordada" amb l'Estat ja no eren un afegitó, sinó que suposaven que tot estava en mans del govern de Rajoy i que, per tant, no els tornarien a posar entre l'espasa i la paret al Congrés. El tallafoc és a Catalunya.

Projecte compartit

Rubalcaba va dedicar bona part del seu discurs a demostrar que el PSOE i el PSC van ara de bracet. Mantenen que la solució al conflicte és la reforma federal del model autonòmic. La radiografia feta pel líder del PSOE a la qüestió catalana és que està "més enverinada" per l'actitud dels dos presidents implicats. Creu que "a Rajoy i a Mas els interessa una guerra a cops de banderes, a Espanya i Catalunya no".

Carme Chacón, exdiputada del PSC, que va viatjar expressament des dels EUA per dir-hi la seva sobre les primàries, va fer una proposta que va més enllà de l'Espanya federal per resoldre el conflicte amb Catalunya: activar "una coalició d'efectes mutus i recíprocs" consistent a "voler viure junts i arraconar els odis". Sobre la situació interna del PSC, va fugir d'estudi.

Del fet que ella sigui candidata a les primàries obertes per optar a la Moncloa tampoc en va dir ni piu. No és casual. Rubalcaba, un cop més, va treballar de valent per controlar els tempos. Va arribar al conclave amb tot lligat per garantir-se la pau durant uns mesos més i poder seguir controlant el partit.

El líder socialista volia unes eleccions europees (aquest maig) tranquil·les per intentar guanyar-les sense la contaminació del debat pel lideratge electoral del PSOE, i les tindrà. Duia pactat que les primàries obertes també als simpatitzants seran a finals de novembre, amb la qual cosa es garanteix que no començarà el ball de noms fins a l'estiu. A canvi, Rubalcaba va garantir als aparells territorials (el PSC en queda al marge, com a orgànicament autònom) que tindran tota l'autonomia a l'hora de convocar primàries. Va concedir-los establir que, per regla general, seran per als afiliats, deixant a criteri de cada federació -si tenen permís de Madrid- obrir-les als simpatitzants.

País Valencià, primera excepció

És a dir, les primàries autonòmiques seran per regla general tancades i al setembre, tot i que hi haurà flexibilitat per modificar el que calgui a cada federació. De fet, ja van autoritzar el País Valencià a fer-les el 9 de març i obertes, de manera que serà el conillet d'Índies.

El reglament general estableix que els simpatitzants majors de 16 anys que vulguin triar el presidenciable del PSOE pagaran dos euros per poder participar en les primàries obertes. Prèviament s'inscriuran en un cens de simpatitzants que estarà obert més d'un mes i es tancarà sis dies abans de la votació.

El cens ha provocat algunes crítiques, entre les quals la de Chacón, que considera que impedeix "una gran participació". Rubalcaba no va callar. Molest, li va respondre: "El més interessat que surtin bé sóc jo, que les he impulsades. Sóc el més interessat que siguin un èxit", va sentenciar posant de manifest les desavinences.

stats