Política 10/12/2014

Petició d’11 anys de presó per a Matas per facilitar els tripijocs de Nóos

A.a.
2 min
Jaume Matas, ja condemnat pel cas Palma Arena, pot veure augmentar ara la seva pena de presó.

PalmaEn l’escrit d’acusació que el fiscal Pedro Horrach va lliurar ahir al jutge del cas Nóos, José Castro, un dels que en surt especialment malparat és Jaume Matas. El fiscal demana per a l’expresident balear i exministre de Medi Ambient una condemna d’onze anys de presó per diversos delictes de corrupció, per haver facilitat el desviament de prop de 2,5 milions d’euros provinents de fons públics cap a l’Instituto Nóos, que presidia Iñaki Urdangarin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Concretament, Horrach reclama que Matas sigui jutjat per presumpta malversació de fons públics en concurs, amb un delicte continuat de prevaricació i falsedat en document públic i un delicte de frau a l’administració. A més, demana per a Matas vint anys d’inhabilitació absoluta i deu anys d’inhabilitació especial per a càrrec públic. A l’hora de calcular les penes sol·licitades, el fiscal ha tingut en compte com a agreujant la reincidència en els delictes de prevaricació, frau a l’administració i malversació. De fet, Matas va entrar a la presó de Segòvia el 28 de juliol per complir una condemna de nou mesos per tràfic d’influències pel cas Palma Arena. El 31 d’octubre se li va concedir el règim de tercer grau, que va ser revocat, però, pel jutjat de vigilància penitenciària de Valladolid.

La “farsa” ordida per Matas

Horrach considera que l’entitat pública des d’on es van desviar fons cap a l’Instituto Nóos va ser la Fundació Illesport, el patronat de la qual “mai es va reunir” realment. Aquesta “farsa”, segons el fiscal, va ser “orquestrada” per Matas per fer veure que era aquesta fundació, i no ell personalment, qui prenia decisions com ara adjudicar contractes públics a Nóos. Segons Horrach, era l’expresident balear qui “ostentava de facto el domini sobre la gestió” d’aquest organisme.

stats