Política 28/10/2014

Pressió a Mas perquè mantingui el procés si l’acaben suspenent Unió farà campanya per la participació

ERC, ICV i la CUP insten el president a no desistir del nou 9-N

M. Colomer / N. Orriols
3 min
Pressió a Mas perquè mantingui el procés si l’acaben suspenent Unió farà campanya per la participació

BarcelonaL’ombra de la impugnació que torna a planar ara sobre el nou 9-N ha posat en guàrdia altre cop els partits favorables a la consulta. Poc després que el govern espanyol posés en marxa els tràmits per intentar vetar el nou 9-N, ERC, la CUP i ICV ja reclamaven al president de la Generalitat, Artur Mas, que aquest cop no cedeixi i mantingui la convocatòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Demanaríem al president que es mantingués fidel al seu compromís i a la voluntat que molts ciutadans de Catalunya tenen de dir-hi la seva el 9 de novembre”, declarava ahir la portaveu d’ERC, Anna Simó, hores abans de l’anunci del govern espanyol. Amb la confiança entre republicans i convergents sota mínims, Esquerra recordava amb inquietud que va ser el mateix Govern qui va rebutjar una de les 11 condicions que havia acceptat de la CUP per a la consulta alternativa. Es tractava ni més ni menys del punt en què la CUP instava a “desacatar tota suspensió que l’Estat pugui aplicar” al nou 9-N després de la trencadissa al bloc pro consulta per l’acatament de la suspensió del TC de la votació en els termes del decret del 27 de setembre. I és aquest fet el que inquieta tant ERC com l’esquerra independentista. “Una sentència del TC ens va fer sortir al carrer el 2010. No tornarem a casa pel mateix: cal que el nou 9-N sigui un èxit!”, va clamar ahir al vespre a Twitter la secretària general d’ERC, Marta Rovira. “La Moncloa es basa en la sospita que sota l’aparença d’un procés de participació es vol celebrar una consulta independentista. #cracks”, ironitzava més tard en un tuit el portaveu de la CUP David Fernàndez. Fonts de la CUP asseguraven ahir a l’ARA que defensaran mantenir la convocatòria peti qui peti.

El secretari general d’ICV, Josep Vendrell, en declaracions a RAC1, va respondre que li “sembla que sí” que s’haurien de mantenir les urnes al marge del que digui el TC. A les files de CDC eren cauts a l’espera de la reunió del Govern d’avui, però s’hi havia instal·lat ahir l’ànim de no arronsar-se per la nova impugnació. La incògnita és ara Unió, que ahir al matí es resistia a preveure l’ara ja anunciada impugnació.

A l’altre extrem, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va tornar a avisar que l’Estat no tolerarà un procés participatiu que “no té cap garantia democràtica”.

9-N “mínimament homologable”

De fet, la portaveu de CDC, Mercè Conesa, va admetre ahir que, malgrat que el nou 9-N no és el que volia Convergència, ja s’ha convertit, per la mobilització ciutadana i el compromís del govern de Mas perquè es voti, en un procés “mínimament homologable”. El líder del PSC, Miquel Iceta, alertava hores abans de l’anunci del govern espanyol que seria “un error” que decidís “entorpir” el procés participatiu perquè seria tant com donar-li el rang que no té. Iceta es posava en línia un cop més amb el líder d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, que aquest cap de setmana avisava l’Estat que una nova impugnació faria créixer encara més la via independentista.

En qualsevol cas, que el procés participatiu inquieta l’unionisme a aquestes altures molt més que en un primer moment ho evidenciava ahir l’espanyolista Societat Civil, que, a més de censurar l’ús d’instituts per al nou 9-N i alertar sobre la protecció de dades, titllava d’“il·legal” també la consulta alternativa.

Unió va presentar ahir la seva campanya pel nou 9-N. “Participa i vota! Compromesos amb el 9-N” és el missatge dels d’Unió, que posaran l’accent en la necessitat d’una participació acceptable, sigui quin sigui el resultat. El partit de Duran i Lleida farà campanya també per un “estat propi” -un sí a la primera de les dues preguntes- sense recomanar explícitament si aquest estat hauria de ser independent o no. Es desmarca així dels socis de federació, CDC, que demà donaran el tret de sortida a la seva campanya Units per un país nou a favor del sí-sí el 9-N.

stats