Política 07/12/2014

Rajoy assumeix que Mas ja només vol “marxar d’Espanya”

Descarta un canvi a fons de la Constitució i només admetria estudiar retocs puntuals

J. Rusiñol / M. Ferrer
2 min

MadridDesprés d’un llarg reguitzell de nos a les demandes catalanes, ara Mariano Rajoy certifica que l’independentisme d’Artur Mas ja és irreversible. Amb aquesta convicció, descarta la possibilitat d’un gran acord amb el president de la Generalitat que capgiri el procés sobiranista. El cap de l’executiu espanyol va deixar clar ahir, durant la recepció al Congrés del Dia de la Constitució, que no hi haurà canvis sobtats de rumb. Un altre cop de porta als que confiaven en una entesa, encara que fos in extremis, abans d’unes eventuals eleccions plebiscitàries a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una conversa informal amb periodistes, va assegurar que Mas ha fet la seva aposta i ha triat la via de l’estat propi. “De què voleu que parli amb algú que vol marxar d’Espanya?”, es va preguntar, arronsant-se d’espatlles i alçant les celles, amb gest de resignació. De fet, ja no veu marge ni per negociar a fons les 23 propostes que el president català li va fer arribar a la reunió que van mantenir a Madrid aquest estiu. Rebutja retocar ara lleis espanyoles, aprovades aquesta legislatura, per intentar donar sortida a les demandes catalanes. Per alguns partidaris de l’anomenada tercera via, el document era una àncora on aferrar la negociació. A preguntes de la premsa, sense càmeres ni micròfons al davant, va admetre que el moll de l’os del procés és la sobirania i la unitat d’Espanya, temes que, a parer seu, estan tancats amb pany i forrellat. “Amb mi, que no hi comptin”, havia dit poc abans de l’acte institucional, referint-se a la possibilitat d’una reforma constitucional que afecti aquestes qüestions.

Més presència de l’Estat

Rajoy té clar que mantindrà el discurs que va desgranar, ara fa una setmana, en un acte del PP a Barcelona. En canvi, la Moncloa creu que ha arribat l’hora d’apujar el volum (2015 és un any electoral) i fer que l’Estat recuperi “presència” a Catalunya. Ho va explicar, també en una conversa informal, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que considera que cal fer més “pedagogia”. Explicar, per exemple, que, segons la seva opinió, Madrid ho ha “pagat tot” a la Generalitat aquests anys de crisi, amb instruments com el fons de liquiditat autonòmic o el pla de proveïdors.

Catalunya serà, juntament amb l’economia i la lluita contra la corrupció, una de les prioritats de l’últim any de legislatura. Rajoy va confirmar ahir que la vol esgotar i que té intenció de repetir com a candidat. En els seus plans no hi entra obrir el meló constitucional, com vol el PSOE. Considera que el seu secretari general, Pedro Sánchez, “frivolitza” amb aquest assumpte quan qüestiona la reforma de l’article 135 que van pactar, l’any 2011, socialistes i populars. Sense cap entusiasme, només es mostra disposat a estudiar canvis “concrets” si hi ha prou consens. Sánchez va acusar el president de “bloqueig”, però no va tirar la tovallola, convençut que cal reformar un text que ha fet 36 anys.

stats