CAS GÜRTEL
Política 29/06/2013

Rajoy nega tenir por de Bárcenas

La Moncloa transmet calma tot i l'ingrés a presó de l'extresorer del PP

i
Joan Rusiñol
2 min
Mariano Rajoy va mirar d'esquivar les preguntes sobre Luis Bárcenas que li van fer a la roda de premsa d'ahir a Brussel·les.

Brussel·les.¿I si Luis Bárcenas xerra? Aquesta és la pregunta que inquieta les files del PP. Dilluns la plana major es reunirà a la seu del carrer Génova de Madrid i ahir Mariano Rajoy va voler enviar un missatge de fermesa a la seva gent. Des de Brussel·les, va afirmar que "ni ara ni en cap moment" s'ha sentit amenaçat pel que pugui explicar l'extresorer del partit, que ell mateix va situar al càrrec el 2008. La frase va sonar a un desafiament obert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió judicial d'enviar Bárcenas a la presó marca un abans i un després en la relació que manté amb la cúpula del seu expartit, on durant anys va fer i desfer, amb la clau de la caixa a les seves mans. Tan profund pot ser ara el terratrèmol que el cap del govern espanyol va haver de recordar que "ningú ha posat en dubte" l'estabilitat del seu executiu i del PP. Ara bé, també va reclamar "celeritat" a la justícia i va oferir tota la seva col·laboració en la investigació. No va voler pronunciar-se, però, sobre la possibilitat que el cas estigui lligat a un presumpte finançament irregular dels conservadors.

La Moncloa i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, partidària d'actuar amb més contundència, van coordinar ahir els missatges, posant l'èmfasi en el respecte a la independència judicial i marcant distàncies amb l'extresorer. Ningú surt ja en defensa seva. El breu comunicat del PP de dijous n'és una mostra. L'altra és que Rajoy no va voler dir ahir si encara pensa, com feia el 2009, que és impossible provar que Bárcenas és culpable.

Alguns càrrecs del PP, "alleujats"

Alguns dirigents fins i tot van admetre sentir-se "alleujats" pel seu empresonament. La portaveu adjunta dels populars al Congrés, Matilde Asián, va anar més enllà i va assegurar que el mèrit era del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, de qui depèn la fiscalia, que havia reclamat que el privessin de llibertat. Poc després, i en vista del malestar que les seves paraules havien provocat, va fer marxa enrere.

Enmig de la polèmica política, l'advocat de l'acusació popular, Mariano Benítez de Lugo, que pertany a l'Associació d'Advocats Demòcrates d'Europa, va denunciar Bárcenas per una suposada amenaça, després que hagués conegut la resolució que l'enviava a la presó per evitar que fugís, destruís proves o pressionés els testimonis. Segons la denúncia, quan tots dos es van trobar als passadissos sortint del despatx del jutge Pablo Ruz, li hauria dit amb to intimidador: "El socialista em trobarà". L'Audiència Nacional va decidir validar les gravacions que van originar el cas Gürtel i de les quals havien demanat la nul·litat molts dels acusats, entre els quals Bárcenas.

stats