Política 11/11/2013

Rubalcaba abraça Navarro per tenir pau territorial

El PSOE convida el PSC a reconstruir junts la relació entre Catalunya i Espanya

i
M. Eugènia Quetglas
3 min
Rubalcaba abraça Navarro per tenir pau territorial

MadridPere Navarro va tocar ahir el cel amb un dit durant 40 segons, el que va durar l'aplaudiment que li van brindar els socialistes congregats a la cloenda de la conferència política. "No havia vist mai que un plenari del PSOE ovacionés el PSC", relatava visiblement emocionat el primer secretari del PSC, més avesat a rebre colzades del partit germà. Ho va provocar l'ensabonada que li va dedicar el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Ell mai deixa espai per a la improvisació i en ple discurs va blindar els qüestionats llaços amb el PSC convidant-lo a reconstruir junts la relació entre Catalunya i Espanya. Navarro tornava així a casa amb la benedicció pública de l'únic partit que pot fer possible la seva proposta federal i Rubalcaba es garantia la pau territorial fins a acabar el seu mandat orgànic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba ha demostrat que no ha perdut els seus dots d'estrateg malgrat que pateix una crisi de lideratge. Dissabte entrava a un conclave perdut i ahir no en va sortir reforçat, però sí que va aconseguir salvar els mobles. Tot gràcies a un pacte amb el valor emergent del PSOE, la presidenta andalusa, Susana Díaz, que li atorgava una treva perquè pugui pilotar el seu relleu a curt termini, alhora que escenificava amb el PSC una mena de pacte de no-agressió.

Eren dues operacions necessàries per donar solidesa al seu projecte i poder proclamar, com va fer ahir, que "el PSOE ha tornat". Rubalcaba i els seus eren conscients que era urgent demostrar que són un partit amb múscul per afrontar la recta final del seu lideratge i no tenir interferències internes i territorials que donin munició al PP de cara a les europees, segueixi ell o no al capdavant del PSOE.

Rubalcaba va enterrar ahir públicament les pretensions de l'ala més espanyolista del seu partit de trencar les relacions amb el PSC per la seva defensa del dret a decidir. La direcció federal del partit fa temps que ha assumit aquesta diferència, tot i que ja li està bé que Navarro posi límits a la celebració de la consulta. El líder del PSOE, alçant la veu tot el que li permetia el seu refredat, va fer una crida al PSC per reconstruir junts la convivència "des del respecte i l'efecte mutu" i sota la fórmula de la "unitat i la diversitat". El plantejament de Rubalcaba es resumia en aquesta frase: "Els socialistes volem Catalunya amb nosaltres tal com és".

L'Espanya plural

El líder socialista no fulminava el missatge de la defensa a ultrança de la unitat d'Espanya pronunciat el dia abans per Díaz, però sí que el deixava de banda per lloar l'Espanya plural, que va marcar el govern de Zapatero. "No hi ha cap partit que tingui tanta passió per Espanya i per la seva gent. Passió pels seus drets, per les seves llengües, per les seves cultures, per la igualtat. No som nacionalistes, som socialistes", va proclamar.

Rubalcaba va acusar el PP de tots els mals i els va posar data de caducitat: "Els ciutadans trauran el PP del govern per la seva compulsiva addicció a la mentida". Sobre el seu futur, ni una paraula. Va fer un discurs amb una alta dosi emocional i tan esquerranós com li permet el fet de liderar un partit amb vocació de govern. Sabia que s'acabava d'aprovar, amb xiulets, no qüestionar la monarquia.

En tot cas, ahir Rubalcaba no va sortir per la porta del darrere com pretenien els seus adversaris, sinó proclamant, amb forts aplaudiments, que amb la seva conferència política naixia un PSOE "més fort, més unit i amb les idees més clares".

stats