DEBAT SOCIALISTA
Política 06/07/2012

Tura i Ros ja competeixen pel suport dels crítics del PSC

Pere Martí
2 min
L'alcalde de Lleida, Angel Ros, parlant ahir amb Antoni Castells davant de Pia Bosch.

BARCELONA.Montserrat Tura i Àngel Ros van fer ahir un assaig del que poden ser les futures primàries socialistes aprofitant un acte organitzat pels sectors històrics de l'obiolisme. Hi faltava Pere Navarro, però els altres dos hipotètics aspirants ja van fer discursos de candidats i van reclamar un canvi radical en el PSC per recuperar la centralitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De tota manera, Tura va optar per un discurs clarament d'esquerres mentre que Ros va apostar per un to més centrista i va recordar que el PSC, si vol recuperar la centralitat, també ha d'apostar per la indústria i els sectors emprenedors del país, "que també són claus per superar la crisi". En canvi, l'exconsellera va fer un discurs més social, en què va recorda que la crisi no és només econòmica sinó que també afecta la qualitat de la democràcia i amenaça de liquidar l'estat del benestar. Tura va advertir contra el creixement de l'extrema dreta en localitats com Castelldefels i Badalona, governades pel PP, que va titllar d'"ou de la serp". Finalment, va recordar al PSC que només es recuperarà si canvia a fons, perquè té una manera de fer "passada de moda".

Per la seva banda, Ros va entrar més en la conjuntura actual i va defensar que el PSC assumeixi sense complexos el pacte fiscal, però també va advertir CiU que el pacte fiscal sense el suport dels socialistes "no serà un acord de país". A més, va defensar una reforma de la Constitució per permetre-hi l'encaix de les aspiracions nacionals de Catalunya.

Federalisme inviable

Ros i Tura van ser advertits pel moderador, Daniel Font, per la durada dels seus discursos, però no van atendre les seves peticions. Quan va acabar Tura, molt aplaudida, molts dels 300 assistents van abandonar la sala, tot i que no es pot interpretar només com un decantament a favor de la candidata, perquè l'acte feia més de dues hores que havia començat. De la direcció del PSC només hi va anar el número dos, Antonio Balmón, però hi havia l'exconseller Antoni Castells, que no hi va intervenir, així com Mohamed Chabbib, Jordi Martí, Raimon Obiols i Isidre Molas. Els que van intervenir abans que Tura, com Marina Geli, Maria Badia i Martí Carnicer, van coincidir a qualificar ja d'inviable la via federalista com a camí de futur.

stats