11 DE SETEMBRE
Política 05/09/2013

La Via Catalana s'assegura el ple una setmana abans

El 90% dels trams estan totalment plens però l'entitat avisa que ningú pot deixar ni un espai buit

Sara González
3 min

Barcelona.Els 400 quilòmetres de la cadena humana estan a punt de penjar el cartell de complet . A hores d'ara, en menys d'un 10% dels 778 trams queden forats per omplir i aquests pocs espais es concentren majoritàriament a les Terres de l'Ebre. Tot i això, en la Via Catalana hi podrà participar tothom en qualsevol tram, hi estigui inscrit o no. Ho va explicar ahir l'Assemblea Nacional Catalana, que calcula que el nombre de participants en la cadena de l'Onze de Setembre acabarà, com a mínim, duplicant la xifra de persones inscrites. L'èxit d'aquesta complexa acció per reivindicar l'estat propi, doncs, almenys en termes quantitatius, està garantit. Malgrat tot, l'ANC va fer ahir una crida a no abaixar la guàrdia. "L'èxit de la cadena depèn d'aconseguir que els trams estiguin completament plens, no ha de faltar ni una sola mà. Si algú falla a la cadena, es nota", va advertir la presidenta de l'entitat, Carme Forcadell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

53 trams gairebé plens i 13 amb ocupació alta. La resta, plens del tot, i més de 1.500 autobusos mobilitzats: més que l'any passat. Aquesta era la radiografia del recorregut ahir a la nit. Però, més enllà d'haver obtingut una bona resposta al repte d'omplir el sud català, que per la baixa densitat de població era més difícil de cobrir, l'organització serà clau per valorar la repercussió de la cadena. "Si hi ha èxit logístic, hi haurà èxit polític", va garantir Ferran Civit, membre del secretariat de l'ANC i responsable de la logística de la cadena. I és que, en paraules seves, organitzar la cadena humana "només és comparable a l'organització d'uns Jocs Olímpics", si es deixen de banda les diferències de pressupost.

El primer és fer la consulta

El suport social és clau, però Forcadell té clar que l'aval polític ajuda, i molt. Per aquest motiu ahir va tornar a fer una crida a Unió, el PSC i ICV, que, malgrat que donen suport al dret a decidir, no s'han sumat formalment a la cadena. "Fem aquesta Via Catalana per aconseguir la llibertat de Catalunya, però tenim clar que el primer pas que hem de fer és la consulta", va dir Forcadell, que va convidar a participar-hi tots aquells que consideren "imprescindible" que els catalans puguin exercir el seu dret a l'autodeterminació. Davant el missatge del líder del PSC, Pere Navarro, que considera que l'ANC hauria d'assumir els costos de la cadena -també el PP i Ciutadans s'han apuntat a aquesta tesi-, Forcadell no es va estar de recordar que una bona part s'ha finançat amb les quotes dels socis de l'entitat i amb la venda de samarretes. Va recordar que l'ANC assumeix els costos dels autobusos i que els 24 ultralleugers que sobrevolaran la cadena des de la Sénia fins al Pertús són voluntaris.

Objectiu: "Que Mas convoqui ja"

"Accelerar la història" amb una acció sense precedents és l'objectiu que s'ha fixat l'ANC. Però també esperen una resposta del president Artur Mas. I és que, si l'any passat amb la multitudinària manifestació es va passar, segons Forcadell, de "la Catalunya autonòmica a la sobirana", ara el gest del Govern ha d'anar més enllà. La presidenta de l'ANC va explicar que es reunirà amb Mas el migdia de la Diada i li demanarà que segueixi treballant per l'estat propi i convoqui ja la consulta. Un referèndum en què, al seu parer, s'hauria de respondre a una pregunta molt clara: si s'està a favor o en contra que Catalunya esdevingui un nou estat d'Europa.

A una setmana de la Via Catalana, l'ANC ja té quasi tancada l'agenda d'actes. Que tot el territori se senti partícip de la Via ha estat un dels reptes, sobretot després que Lleida es queixés per haver quedat fora del recorregut. Així doncs, des de la distància, la cadena s'iniciarà justament quan comencin a repicar les campanes de la Seu Vella de Lleida. El format pretén frenar "la inèrcia" de centralitzar-ho tot a Barcelona i deixar al marge el rerepaís.

De fet, els principals actes polítics es faran a la capital, però també a Amposta i al Pertús. La cadena entrarà també a la llotja del Camp Nou, tram reservat a les federacions esportives. Un dels aspectes més complicats per a l'ANC serà mantenir la forma de cadena a Barcelona, on l'entitat reconeix que haurà de fer mans i mànigues per evitar que el volum de gent l'acabi convertint en una massa indefinida. Un repte majúscul que persegueix un objectiu titànic.

stats