ELECCIONS ESPANYOLES
Política 22/10/2015

Xavier Domènech serà el candidat de la coalició de Podem, ICV, EUiA i BComú al 20-D

El comissionat per a la Memòria Històrica a l'Ajuntament de Barcelona és un dels dirigents de Procés Constituent i un independent que satisfà les formacions implicades en la candidatura

Roger Tugas / Sara González
3 min
Xavier Domènech, a l'esquerra, en un acte a l'abril amb Íñigo Errejón i Gerardo Pisarello / ACN

BarcelonaLa coalició d'esquerres de Podem, ICV, EUiA i, previsiblement, Barcelona en Comú ja té decidit, a falta de tancar els darrers serrells, qui ha de ser el seu candidat per a les eleccions espanyoles del 20 de desembre: l'historiador Xavier Domènech. Després de setmanes buscant contra rellotge el cap de llista idoni per ajudar a catapultar el líder de Podem, Pablo Iglesias, a la Moncloa, les quatre formacions –la plataforma que encapçala Ada Colau farà públic, si res canvia, que se suma a la confluència d'esquerres aquest diumenge– ja han consensuat la persona darrere la qual faran pinya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts coneixedores de les negociacions, Domènech és un perfil de consens que satisfà tant Podem com ICV i EUiA. A més, Colau el va nomenar comissionat per a la Memòria Històrica de l'Ajuntament de Barcelona, cosa que evidencia que, a més, és una persona de confiança de l'alcaldessa. Les quatre formacions, de fet, l'haurien acabat de convèncer perquè –si no hi ha cap sorpresa– acceptés ser cap de llista, una posició per a la qual buscaven un independent. Aquest historiador, professor de la UAB i autor del llibre 'Hegemonías. Crisis, movimientos de resistencia y procesos políticos' (Akal, 2014), però, sí que s'ha implicat políticament, ja que va ser un dels impulsors i dirigents del Procés Constituent de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres.

Pel que fa al projecte nacional, Domènech ha defensat la combinació d'un procés constituent català i d'un altre d'estatal –com en aquest article– i, concretament, pel que fa al procés constituent català, ha sostingut que el debat entorn del model de societat ha de prevaler per damunt de l'encaix amb l'Estat com una fórmula per fer pressió conjunta des de les esquerres en favor de la ruptura i de l'exercici del dret a decidir –com en aquesta entrevista–. Així mateix, Domènech ha avisat que Podem –un dels actors de la coalició que liderarà– "s'ha de catalanitzar, si vol aconseguir no només la victòria a Espanya, sinó també a Catalunya, sense la qual tampoc l'assolirà a Espanya". "Per fer-ho ha de saber aparèixer no només com la possibilitat que Catalunya es pugui autodeterminar [...] sinó tenir un projecte propi de Catalunya i per Catalunya", insisteix en un article a 'Crític'. La defensa d'un referèndum d'autodeterminació, de fet, serà un dels puntals de la campanya de la coalició d'esquerres.

Falta de dones a la candidatura

Un cop acordat el nom de Domènech, els partits que formen part de la confluència es troben en la tessitura d'haver de resoldre una qüestió que amoïna alguns dirigents: la presència de dones a la candidatura. I és que el nom que Podem pretén posar sobre la taula és el del politòleg i regidor a l'Ajuntament de Barcelona Raimundo Viejo, mentre que el candidat d'EUiA serà l'exdiputat Joan Mena. Més complicat ho té Joan Herrera per ser el representant d'ICV dins de la coalició. D'entrada, perquè sectors de Podem no hi acaben de veure clara la seva presència malgrat que la seva direcció va manifestar públicament que no tancaven la porta a incloure-l'hi, però també perquè es considera cabdal que una dona assumeixi un paper de pes dins de la coalició. Dissabte ICV celebrarà un consell nacional en el qual es donarà el tret de sortida a les primàries per triar el candidat.

Com Lluís Rabell, Domènech no és una persona que a hores d'ara sigui gaire coneguda pel gran públic malgrat que té una reconeguda trajectòria acadèmica, un fet que implicarà que la coalició s'hagi d'arromangar per evitar que, com va passar el 27-S, el candidat català quedi eclipsat pels líders estatals. De fet, un dels reptes que s'ha fixat ara la confluència d'esquerres –i un dels requisits que Barcelona en Comú fixa per formar-ne part– és defensar un projecte d'estricta obediència catalana que pivoti sobre el dret a decidir i la defensa de les polítiques socials i que més enllà de sumar per Iglesias tingui grup parlamentari propi al Congrés. Aquest diumenge, Domènech ja participarà junt amb Colau i el gallec Xosé Manuel Beiras en un acte a l'Estació del Nord de Barcelona organitzat per BComú que versarà sobre la implicació en el 20-D de la candidatura que governa la capital catalana.

stats