MOBILITZACIÓ
Política 26/03/2014

El clam sobiranista es traslladarà a Brussel·les el 30 de març

Amb el moviment dels Deu Mil a Brussel·les com a precedent, els organitzadors busquen generar ressò internacional per a la consulta

Meritxell Comas
2 min

BarcelonaAls carrers de Brussel·les es tornarà a sentir diumenge el clam a favor d’un referèndum sobiranista. Moviments socials de Catalunya, Escòcia i Flandes confluiran el 30 de març al Jubelpark de la capital administrativa de la Unió Europea per reivindicar el reconeixement del dret a l’autodeterminació. Convocats per la International Comission of European Citizens (ICEC) i sota el lema “ Europe, we will vote about independence ”, la manifestació vol aplegar ciutadans de nacions en processos d’autodeterminació, però també gent d’altres estats que es posicioni en defensa dels drets dels pobles a decidir el seu futur col·lectiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb el moviment dels Deu Mil a Brussel·les -del 2009- com a precedent de mobilització independentista pel centre de la capital belga, els organitzadors de la nova iniciativa busquen generar ressò internacional per a la consulta prevista per al 9 de novembre del 2014. “No venim a demanar cap dret, sabem que som una nació. Venim a defensar l’exercici d’autodeterminació, però no ho fem sols, ho fem com a ciutadans europeus”, assenyala Anna Arqué, portaveu d’ICEC, que reivindica una “democràcia amb majúscules”.

Èmfasi en la democràcia

Aquesta acció per internacionalitzar el conflicte català, tal com explica Arqué, es va gestar a partir d’una dinàmica de treball entre moviments bascos, flamencs, escocesos i catalans. Arqué espera poder mantenir una relació directa amb els moviments socials d’aquests territoris sense la implicació dels partits polítics. “It’s about democracy” és l’eslògan de la convocatòria. S’han recollit prop de 550.000 firmes que es presentaran a diversos polítics europeus abans de les eleccions europees del 25 de maig.

La mobilització culminarà amb la composició d’un mosaic humà en què es llegirà la paraula self-determination, és a dir, autodeterminació. Aquesta és la previsió que en fa la portaveu de l’ICEC, organitzadora de la marxa, que compta amb suports de Convergència, ERC, ICV, EUiA i la CUP.

Setmana d’activitats

El 31 de març, l’endemà de la manifestació, Brussel·les acollirà una assemblea convocada per la Xarxa Mundial pels Drets Col·lectius dels Pobles. I l’endemà l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa inaugurarà un seminari al Parlament Europeu sobre l’autodeterminació, en coordinació amb el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (Ciemen).

“El missatge que volem transmetre a Brussel·les és que el que afecta Catalunya afecta tot Europa i que les institucions europees no poden continuar impassibles al·legant que són qüestions internes dels estats”, conclou Arqué.

stats