DIARI DE CAMPANYA DE MADRID
Política 19/05/2015

Errejón ja no aguanta més? Iglesias ho insinua en un tuit

El líder de Podem demana al seu número dos, en to irònic, que no s'estressi. Iglesias, però, s'ha pres un descans de campanya de tres dies perquè duia massa "tute". Errejón respon amb un vídeo de l'APM: 'Me desorino'

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Imatge difosa pel cercle de Cultura de Podem sobre l'anunci de la creació del cercle Podem Star Wars per apropar el partit a la gent "d'una forma divertida i plana". @WillieQuiroga / PODEMOS CULTURA

MadridPodem era cosa de cinc. L'anomenat 'cercle de la Complutense' de Madrid: Pablo Iglesias, Íñigo Errejón, Juan Carlos Monedero, Carolina Bescansa i Luis Alegre. Tots cinc van ser els impulsors del partit, i també tots cinc van defensar de forma aferrissada que existís una secretaria general comandada per Iglesias. La seva visió de Podem va triomfar a finals de l'any passat, quan el partit va començar a tenir una estructura orgànica feta a mida de l'equip fundador per assaltar la Moncloa. Llavors van començar les esquerdes i les noves posicions. Primer va ser Alegre, que va passar a un segon pla després de convertir-se en secretari general de Madrid en una votació molt ajustada amb el sector crític, comandat per Miguel Urbán, ara eurodiputat. Ara, amb uns nous equilibris a l'Ajuntament sumant amb Guanyem Madrid, l'estem veient als actes de campanya de Manuela Carmena (Ahora Madrid) i José Manuel López (candidat de Podem a la Comunitat).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El segon i més espaterrant va ser l'escàndol Monedero, que ha acabat amb la seva dimissió de tots els càrrecs i qüestionant l'estratègia que està utilitzant la formació. En la gènesi d'aquesta estratègia hi ha Íñigo Errejón. Un canvi cap a un to més moderat preveient, després dels resultats a Andalusia, que governar segurament els quedarà lluny i que acabaran convertint-se en una crossa dels grans partits de l'Espanya del 78.

Les relacions entre Iglesias i Errejón tampoc passen pel seu millor moment, segons assenyalen fonts properes a la formació. Una mostra n'ha estat aquest dimarts un tuit amb múltiples interpretacions que ha publicat el secretari general de Podem al seu compte. "L'altre dia vaig veure Errejón així, com en aquesta escena", escriu, i insereix un fragment de la pel·lícula 'Airbag' (1997), de Juanma Bajo Ulloa. En l'escena es veu Pazos (Manuel Manquiña), un carismàtic sicari parafrasejat en converses de bar per les seves ocurrències, parlant amb la seva dona després d'un moment d'acció. "Jo això ho deixo", diu Pazos. "Interessant no, dona, estressant", li respon per telèfon.

Errejón ha respost al tuit amb una altra escena cèlebre, però en aquest cas de les utilitzades per l'APM?: "¡Estupendo! Es que me desorino". Amb esportivitat, li ha recordat que es veuen dijous a Saragossa i ha acabat amb una emoticona, ;-).

L'apunt de Saragossa tampoc és casual. No en va, Pablo Iglesias ha abandonat l'Estat en plena campanya per atendre les seves "obligacions" al Parlament Europeu d'Estrasburg ahir dilluns i avui dimarts, tal com recorda el seu equip de premsa. Tot i això, les versions són unes altres. Malgrat que ja estava previst que no intervingués en actes de campanya els dies 18, 19 i 20 de maig, tot i que sí que havia de concedir entrevistes, la seva cap de premsa va haver de cancel·lar un esmorzar amb periodistes dilluns a Madrid perquè després del "tute" del cap de setmana Iglesias es trobava "regular" i necessitava "descansar". De totes maneres, va concedir una entrevista a Cuatro i està previst que demà participi als 'Desayunos de TVE'. Entrevistes sí, mítings no.

Sorprenentment, el secretari general de Podem haurà participat en menys actes a finals de campanya que el del PSOE, Pedro Sánchez, i dels que hauria fet el president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, si no hagués estat per l'accident de l'Airbus a Sevilla el primer cap de setmana de campanya que el va obligar a cancel·lar tots els mítings a Canàries.

I Errejón, a banda, és el líder de Podem a nivell estatal que n'haurà fet més, per sobre de Pablo Iglesias. Les aparicions del secretari general del partit havien disminuït els últims mesos, després que es veiessin obligats a donar explicacions pel cas Monedero. Escàs en les rodes de premsa, però sí un habitual als platós de La Sexta. Alhora, l'auge de Ciutadans els ha capgirat les aspiracions els últims mesos. A això s'hi han de sumar els alts i baixos en la vida personal d'Iglesias: va anunciar que ho deixava amb la seva parella, l'excandidata d'IU a la Comunitat de Madrid Tania Sánchez, la nit electoral de les andaluses.

En una entrevista des de Múrcia, la periodista de la SER Mariela Rubio li preguntava què fa quan té moments en què defalleix. "De vegades truco al meu pare per plorar-li. Quan estàs així, trist, et ve de gust una veu càlida i coneguda", reconeixia un home a qui li costa trobar moments de solitud els últims mesos i que tampoc pot aixoplugar-se en l'equip dels 'cinc de la Complutense'. En Monedero ha marxat de la primera línia, amb Errejón creix la distància, Alegre està fins al moll de l'os només per Madrid i Bescansa aviat serà mare de nou.

Iglesias s'ha afanyat a acabar amb esportivitat la conversa per Twitter amb Errejón. Això sí, només amb una emoticona. Els veurem junts dijous a Saragossa, amb un dels pocs que ha plantat cara a l'hiperlideratge d'Iglesias: Pablo Echenique, candidat de Podem a l'alcaldia de la capital aragonesa.

stats