CORRUPCIÓ
Política 09/12/2014

El fiscal exculparà la infanta i demanarà fins a 20 anys per a Urdangarin

Ara
2 min

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció sol·licitarà avui més d’un centenar d’anys de presó per als acusats del cas Nóos: reclamarà entre 18 i 20 anys de reclusió per al duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i gairebé 17 anys per al seu exsoci Diego Torres. Els acusarà d’haver ordit i liderat una complexa trama de desviament de fons públics a través de la qual s’haurien apoderat irregularment de fins a 5,9 milions d’euros. Segons Europa Press, el ministeri públic reclamarà que la infanta Cristina assumeixi, amb el seu marit, una fiança de responsabilitat civil d’uns 600.000 euros. La dona de Torres, Ana María Tejeiro, també haurà de respondre, en el seu cas amb el pagament d’un milió d’euros, per les quantitats suposadament defraudades pel marit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta de les principals peticions que el fiscal Pedro Horrach inclourà a l’escrit de qualificació que presentarà avui al jutjat d’instrucció número 3 de Palma. La sol·licitud de pena per a Urdangarin i els altres inculpats podria variar en cas que, a última hora, decideixin fer front al pagament de les quantitats presumptament malversades al Govern Balear, la Generalitat Valenciana i la Comunitat de Madrid. En canvi, la Fiscalia Anticorrupció i l’Advocacia de l’Estat consideren que no hi ha indicis que la infanta Cristina hagi comès cap delicte, si bé sosté que hauria obtingut un benefici o aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats per Urdangarin. La Fiscalia apunta que, a través d’Aizoon, de la qual el matrimoni és copropietari al 50%, es va nodrir de més d’un milió d’euros de la trama. Només l’acusació popular de Manos Limpias té previst demanar penes de presó per a la infanta.

Entre les peticions de condemna més elevades hi ha la de l’expresident balear Jaume Matas, que s’enfrontarà a una sol·licitud de fins a 12 anys de presó per malversació, prevaricació, falsedat i frau.

stats