Política 08/05/2015

El 'monarca' Rajoy i els tres vots de Tarragona

Un error en els cartells a Salt origina un divertit intercanvi de tuits amb el candidat Sergio Santamaría

Mario Martín Matas
3 min
Foto de família de Rajoy i Mas amb els empresaris del sector automobilístic / Patricia Mateos ACN

BarcelonaEl Palauet Albéniz ha sigut el lloc escollit aquest divendres pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per començar la seva visita a Catalunya. El recinte, construït a la muntanya de Montjuïc amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona del 1929 i que va ser dissenyat com a residència de la família reial durant aquest esdeveniment històric, roman la major part de l'any tancat. De fet, els barcelonins només poden visitar els seus jardins durant els caps de setmana i festius, tan sols en horari de matins, i mai l'interior de l'edifici. L'organització del Saló de l'Automòbil, però, ha escollit aquest indret per fer la recepció oficial i, de passada, també la millor oportunitat perquè avui molts dels periodistes poguessin gaudir per primer cop de la magnificència dels seus salons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy, que ha exercit les funcions de 'monarca' del palauet, davant l'absència del rei Felip VI, ha comparegut davant dels mitjans escrits en una televisió, en una de les sales annexes a l'edifici, atapeïda per desenes de periodistes. Això sí, televisions i càmeres tenien accés a la sala on ha parlat, per poder enregistrar les seves imatges de forma autònoma. Òbviament, respondre preguntes no ha sigut un dels exercicis que ha fet el president espanyol aquest matí, que ha preferit centrar la seva intervenció, igual que el president Artur Mas, en el bon estat de salut de la indústria del motor.

Les mesures de seguretat obligaven a arribar amb antelació per revisar tots els equips, i dos cotxes dels Mossos d'Esquadra enquadraven quina era la petita carretera d'accés. Això sí, a la porta final la seguretat ja era cosa de dos fornits agents de la Guàrdia Civil i de la resta de l'equip reunit pel govern espanyol. Aquestes mesures, però, no han impedit que un cotxe oficial en què viatjava l'eurodiputat i exministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, decidís no fer cas dels senyals de trànsit a l'avinguda de l'Estadi i creués una línia contínua, a només dos metres d'on estaven situats els Mossos.

El missatge més polític de Rajoy, en tot cas, arribarà a la tarda, quan participi a Tarragona en un míting amb el candidat popular a la ciutat, Alejandro Fernández, el mateix que l'any 2011 va tenir un petit problema amb el copyright per utilitzar una cançó de Lady Gaga. L'elecció de Tarragona per arrencar la campanya podria respondre al fet que fa quatre anys el PP va quedar en tercera posició a la ciutat, a només tres vots de CiU. És a dir, 9.917 enfront els 9.920 de la coalició nacionalista. A Tarragona, davant d'uns C's que en els dos anteriors comicis municipals no havien aconseguit representació, el PP té un dels seus millors registres a Catalunya, tot i que el lideratge del candidat del PSC, Josep Fèlix Ballesteros, sembla sòlid. Cal tenir en compte que al 2011 el PP va obtenir un percentatge de vot del 20,5% enfront del 12,6% de mitjana, molt per sobre dels pobres registres que recull històricament a Girona o Lleida, dues circumscripcions on el president espanyol no hi anirà. Serà capaç Rajoy de sumar aquests tres vots de diferència? La seva visita permetrà al PP ser per primer cop la segona força a Tarragona?

Error amb els cartells

L'anècdota divertida del primer dia de campanya dels populars, però, l'ha protagonitzat l'empresa contractada pel PP per col·locar els cartells electorals a Salt. Inexplicablement, el candidat a la localitat gironina, Sergio Santamaría, s'ha llevat al costat de missatges que demanen "Solucions per a Terrassa".

Aquesta confusió ha donat pas a un divertit intercanvi de missatge via Twitter, on diferents usuaris han fet broma de l'incident. El primer d'ells, @zuvielzirkus, ha posat el candidat sobre avís, quelcom que ell mateix s'ha agafat amb esportivitat demanant-li que anés aquest matí a l'acte que tenia programat el PP a Salt per explicar-li en persona.

L'intercanvi de missatges no ha acabat aquí, i l'usuari li ha dit que arribaria una mica més tard amb el seu company perquè abans havia de passar per la mesquita i també renovar el seu carnet de l'ANC. "No t'oblidis l'estelada" ha sigut la resposta de Santamaría.

D'altres usuaris d'aquesta xarxa social també han ficat cullerada, atribuint l'error d'encartellament a un problema d'immersió lingüística, enviant abraçades des de "San Baudilio de Llobregat" -el nom que va rebre Sant Boi durant el franquisme-, o preguntant si, com a ciutadana de Reus, es podien enviar suggeriments per a Tarragona.

stats