CRISI A LA FECAC
Política 07/10/2013

Els negocis de la Fira d'Abril, a un pas de la fiscalia

Dirigents de la FECAC preparen una denúncia per les suposades irregularitats de l'expresident

Marc Colomer
2 min
CONTROVERTIT García Prieto ha hagut de plegar després de perdre suports a la FECAC.

Barcelona.La batalla interna en què està immersa la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC), promotora de la Fira d'Abril de Catalunya, va camí de situar-se en un punt de no retorn. Un grup de dirigents provisionals de l'entitat preparen la documentació per elevar les suposades irregularitats que atribueixen a l'expresident, el controvertit Francisco García Prieto, a la fiscalia perquè determini si són constitutives de delicte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les fonts consultades per l'ARA, els dirigents més crítics amb l'expresident -obligat a plegar del càrrec en perdre suports interns per les ombres que pesen sobre la seva gestió econòmica i els seus negocis privats amb la Fira d'Abril- ultimen amb els seus advocats la denúncia, que volen enllestir en les pròximes setmanes. Parlen de desviació de fons, factures "dubtoses" en concepte de suposada representació pública de l'expresident, negocis monopolístics lligats a la fira, moviments estranys entre la FECAC i la seva fundació, factures duplicades i fins i tot una "doble comptabilitat".

"Sortiran moltes coses"

"Ja fa un temps que hem detectat que García Prieto feia negocis amb la Fira d'Abril que no tenien retorn a la FECAC. Sortiran moltes coses", assegurava a l'ARA Joaquín Moreno, portaveu de la FECAC i un dels dirigents que promouen la denúncia, juntament amb el president provisional, Miguel Terrino, ex home de confiança de García Prieto que també hi ha acabat enfrontat. "Arribarem fins on calgui", avisa Moreno. De fet, també un exdirigent pròxim a García Prieto consultat per l'ARA admetia el control ferri que exercia l'expresident dels pressupostos "opacs" de la FECAC, la Fira d'Abril i la fundació paral·lela. Ara bé, segons la versió d'aquest exdirigent, el cert és que "pocs qüestionaven" internament els mètodes de García Prieto i se'l deixava fer. Però això ara ha canviat.

"Ens ha tingut enganyats", argumentava el portaveu de la FECAC. Altres fonts consultades consideren que l'eventual denúncia pot ser també una maniobra per cobrir-se davant el que pugui revelar l'auditoria due diligence que haurà d'encarregar l'equip directiu que surti de les eleccions del 19 d'octubre.

De fet, les suposades irregularitats dels negocis de García Prieto vinculats a la FECAC i la Fira d'Abril han acabat en condemna en dues ocasions, per l'incompliment dels contractes d'exclusivitat que subscrivia amb marques de begudes que es comercialitzaven a la Fira d'Abril. També el Parlament va instar el 2010 l'Oficina Antifrau a investigar els negocis obscurs que hi havia darrere de la fira. En canvi, García Prieto va sortir indemne de la querella d'una entitat de firaires, que es va acabar arxivant. Però el Protectorat de Fundacions, que depèn de la Generalitat, va obrir un expedient a partir de la mateixa denúncia per la confusió sobre la relació comptable entre la FECAC i la fundació que porta el mateix nom.

stats