DIARI DE CAMPANYA
Política 08/05/2015

Qui en dóna més?: Els partits s'enreden en un ball de xifres per prometre milers de llocs de feina

Colau es compromet a crear 2.500 llocs de feina els sis primers mesos, Bosch els xifra en 50.000 en tot el mandat i Trias en 100.000

Laia Vicens
3 min
Una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaEl primer dia de campanya electoral per a les municipals ha començat amb un ball de xifres per veure qui proposa més llocs de treball. Les formacions polítiques s'han involucrat a fons per proposar una dada concreta de llocs de feina que es comprometen a crear a Barcelona, una ciutat on la taxa d'atur se situa al 19,6%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En realitat, ja fa dies que les cartes estan posades sobre la taula, però ara que ha començat la campanya, els candidats s'esforcen a deixar clars els pilars del seu programa electoral. Així, el candidat del PSC, Jaume Collboni, va disparar ahir, en un vídeo electoral primer i en l'acte d'inici de campanya després, la seva xifra: 30.000 són els llocs de treball que Collboni es marca com a objectiu.

El candidat d'ERC, Alfred Bosch, ha escalat un esgraó més. Aquest matí ha promès la creació de 50.000 llocs de treball els propers quatre anys. Els republicans ho volen fer inspirant-se en l'agència d'ocupació municipal de Nova York, i així impulsaran la creació de l'Agència de Desenvolupament i Ocupació. Es tractaria d'un consorci publicoprivat que treballaria per crear llocs de treball vinculats al sector de les noves tecnologies per "socialitzar els èxits", ha dit Bosch, de grans esdeveniments que se celebrin a la ciutat, com el Mobile World Congress.

I si Bosch ja ha augmentat la xifra de Collboni, qui ha doblat l'oferta és l'actual alcalde i candidat de CiU, Xavier Trias. En una roda de premsa a la plaça de les Glòries, un dels focus d'aquest mandat, Trias ha apuntat molt alt, i s'ha proposat dos grans objectius per als propers quatre anys, si és reelegit alcalde: crear ni més ni menys que 100.000 llocs de treball, a més de construir 6.000 pisos de lloguer públic i invertir 250 milions d'euros en educació per millorar les escoles i "reforçar" els mestres. Davant d'aquest panorama, Collboni ja ha retret a Trias que no hagi creat ja aquest mandat els 100.000 llocs que ara promet. Ho ha dit en un acte a la Zona Franca.

Qui ja va prometre fa dies la creació de llocs de treball és la líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, qui guanyaria les eleccions segons el CIS. El dia que va presentar el Pla de Xoc del seu partit, Colau va proposar crear 2.500 llocs de treball els sis primers mesos del mandat, que comportarien, això sí, una inversió de 50 milions d'euros.

La renda mínima, la segona pista de ball

Ara bé, el ball de xifres no es limita als llocs de treball promesos. També ha arribat als diners promesos per la renda mínima garantida o un salari mínim de ciutat. De moment, ERC ha proposat una "concertació" entre empresaris, sindicats i l'administració per "dignificar" els sous: com que el cost de la vida de Barcelona és un 26% més car que la mitjana estatal, Bosch proposa que el salari mínim sigui de 820 euros, un 26% més que els 646 euros de l'Estat, que ERC considera "una misèria".

Colau, per la seva banda, reclama una renda municipal complementària que s'inspira en el model basc: beneficiaria totes les famílies que se situen per sota el llindar de la pobresa i complementaria les prestacions ja rebudes fins a arribar al 60% de la renda mitjana de la ciutat. En total, Barcelona en Comú la fixa en un 570 euros.

Per la seva banda, Collboni no s'està de recordar que el pacte amb Trias per aprovar els pressupostos va permetre garantir 100 euros al mes per a 7.500 infants que viuen per sota del llindar de la pobresa i, en aquesta línia, es compromet a mantenir aquesta xifra però ampliar-la a 17.000 nens i nenes.

stats