TRIBUNALS
Política 28/07/2012

La jutge perfila la trama entorn de Pujol i les ITV

La jutge que investiga la trama de les concessions de les ITV i la implicació del secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha demanat un informe a l'Agència Tributària per determinar-ne la participació.

L.d.r.
2 min

BARCELONA"No sóc ni col·laborador ni necessari". Així va definir ahir en comissió parlamentària el secretari general de CDC, Oriol Pujol, la seva participació en la trama de les ITV. De manera breu, va voler sortir del pas arran de la investigació judicial que el situa com un dels "impulsors" i un "suport necessari" d'una presumpta trama de tràfic d'influències per aconseguir concessions d'estacions de la ITV. Els informes que s'extreuen del sumari descriuen, però, una situació delicada per al polític convergent: Oriol Pujol està sent investigat, juntament amb deu persones més -cinc d'elles estan imputades-, per haver intentat crear una estructura operativa per obtenir de manera fraudulenta l'adjudicació d'una ITV. "Alguns dels investigats van realitzar maniobres i gestions que tendien a la manipulació d'un futur concurs públic per a l'obtenció de l'adjudicació", diu la titular del jutjat d'instrucció 9 de Barcelona, Silvia López Mejía.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria amb data del 13 de juny, la magistrada demana a la Unitat de Vigilància Duanera -que depèn de l'Agència Tributària- que elabori un informe recopilatori sobre la intervenció d'Oriol Pujol en aquests fets, en el qual es facin constar "totes les referències i converses on aparegui, així com qualsevol document relacionat".

Participació en l'empresa

"Conec molts sectors, moltes empreses i molts empresaris. També conec diversos dels imputats i detecto que s'ha parlat inadequadament de mi, no puc respondre per això", va dir ahir Pujol. De fet, el sumari inclou fotografies en les quals el secretari general apareix dinant amb alguns dels imputats en un restaurant de Barcelona.

Oriol Pujol suposadament tindria indirectament participació accionària a Upprime Energy, l'empresa a través de la qual es pretenia aconseguir l'adjudicació. Segons es desprèn de l'últim informe de l'Agència Tributària, dos dels imputats -els empresaris Sergi Alsina i Sergi Pastor- van iniciar les negociacions amb l'empresa TÜV Rheinland, especialitzada en serveis d'inspecció tècnica i certificació de qualitat i, després de fracassar, van segellar un acord amb Ficosa a través de dos dels seus directius. "Un dels arguments més rellevats que van utilitzar els investigats perquè Ficosa formés part del projecte va ser oferir, a canvi de la participació, l'obtenció d'una ITV", diu l'informe, que destaca que tots els participats del projecte coneixien aquest objectiu. Part del finançament del projecte es pretenia obtenir a través d'una subvenció. Tot i que inicialment es va plantejar diferent, després de mesos de negociacions Ficosa va participar amb un 70% en la nova societat i Alsina i Pastor amb un 20%. En aquesta última part, també hi tindria participació l'expresident de Sony Pedro Navarrete, també investigat per la jutge.

El més "opac" possible

"Destaca la insistència dels investigats perquè la nova societat es realitzi amb diverses empreses interposades perquè l'organigrama final sigui el més opac possible", diuen els investigadors, a qui també crida l'atenció la "precaució" que tenen perquè l'empresari Alsina no aparegui en cap document relatiu a la societat, sinó només la seva empresa, Alta Partners. Consideren que es va fer així per "tractar d'evitar que s'arribi a relacionar Alsina amb Oriol Pujol".

El sectari general de CDC no ha estat imputat ni citat a declarar com a testimoni, però en cas que la jutge vegi indicis de delicte, en tractar-se d'un aforat, hauria d'inhibir-se de la causa i enviar-la al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'òrgan competent per investigar els parlamentaris.

stats