La pressió social fa rectificar el Barça

El club canvia de posició i s’adhereix al Pacte pel Dret a Decidir

La pressió de la pròpia massa social va fer que el Barça decidís dijous al vespre sumar-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. A la nit el president, Josep Maria Bartomeu, va exposar a Joan Rigol -coordinador del Pacte, que agrupa més de 3.000 entitats- la decisió del club i divendres al matí es va formalitzar l’adhesió a través d’una carta i un registre electrònic. Malgrat que tots els directius, menys dos, estan a títol personal a favor d’aquesta qüestió, hi havia recels pel fet que el club s’hi adherís, ja que les conseqüències que podria comportar aquest pas podrien ser negatives, sobretot pel que fa a l’evolució del cas Neymar a l’Audiència Nacional. Una cosa són les persones i una altra la institució, repetien ahir alguns directius.

Diumenge a la nit el Barça tenia clar que no sobrepassaria la línia vermella que va traçar Sandro Rosell en l’assemblea del 2013: “Defensem el dret a decidir perquè forma part dels drets fonamentals que han de tenir les persones i tots els pobles”. Cap menció al Pacte Nacional. Dilluns, però, alguns directius van treure el tema en la junta, i el portaveu, Manel Arroyo, va haver d’obrir una escletxa a l’opció que el Barça variés la seva posició. Durant els següents dies el mateix Bartomeu valoraria la qüestió, va explicar Arroyo en roda de premsa. Dimarts, després del debat intern a la junta, en què el vicepresident institucional, Carles Vilarrubí, va exposar també interrogants sobre l’escenificació d’aquesta delicada qüestió, el Barça va comunicar a Joan Rigol que donava suport al dret a decidir, però sense sumar-se al Pacte Nacional. Només dos dies més tard, dijous al vespre, veient la pressió social de la plataforma Manifest Blaugrana i l’encès debat mediàtic, Bartomeu i els vicepresidents van decidir fer un pas endavant. El Barça firmava. “No volíem que fos la notícia de l’assemblea. Hauria arribat a votació, i no cal”, admetia una veu autoritzada.

Manifest Blaugrana estava recollint firmes per portar el tema a l’assemblea del dia 18 i tenia fins dilluns per aportar prop de 3.700 firmes perquè s’inclogués el tema a l’ordre del dia. Davant de la incògnita de si la qüestió s’acabaria duent davant dels compromissaris i monopolitzaria el debat de l’assemblea, Bartomeu va optar per anticipar-se. La cúpula evitava així haver d’anar a remolc de la massa social que s’havia mobilitzat reunint ja 3.200 firmes, tot i que tenien assumit que no arribarien al mínim requerit. El Barça va preferir posar fi al debat i a les ambivalències de les últimes setmanes.

“És molt positiu pel que representa el Barça, per la seva projecció internacional i arrelament al país”, explicava Joan Rigol, satisfet -tant o més que Manifest Blaugrana- amb el canvi sobtat d’escenari i l’adhesió amb un escrit “ras i curt” al Pacte pel Dret a Decidir, que dóna suport a la consulta sobiranista.

El + vist

El + comentat