PROCÉS SOCIALISTA
Política 12/11/2013

Les primàries tornen a centrar el debat al PSOE

L'entorn de Rubalcaba el veu "reforçat" però Patxi López augura "moltes cares noves"

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.De la conferència política del PSOE d'aquest cap de setmana, Alfredo Pérez Rubalcaba n'ha sortit "reforçat" i amb prou força interna per pilotar els tempos de les primàries que celebrarà el partit per triar candidat per a les eleccions generals del 2015. Aquesta és la percepció que s'esforçava a transmetre ahir l'entorn del secretari general del PSOE, després d'un conclave socialista en què Rubalcaba va sortir més indemne del que haurien volgut els seus rivals interns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La remor sobre les primàries, però, no afluixa i Rubalcaba pretén aprofitar l'embranzida de la conferència política per pilotar personalment els tempos del procés. "Qui està liderant tot aquest procés de transició, renovació, modernització i redacció d'un nou projecte és Alfredo Pérez Rubalcaba", va assegurar ahir el secretari d'organització del PSOE i estret col·laborador del líder del partit, Óscar López. Per a López, no hi ha cap dubte que designar Rubalcaba -i no Carme Chacón- com a secretari general del PSOE va ser "una bona elecció".

Algunes veus socialistes exigeixen accelerar el procés de primàries i fixar-ne ja la data. Però el calendari que té al cap Rubalcaba -i que ahir ratificava López a Efe- és fer-ho en la pròxima reunió del comitè federal del partit, probablement a principis del mes de gener. I quina hauria de ser la data? Algunes federacions socialistes, com la madrilenya -que controla Tomás Gómez-, aposten per celebrar les primàries tan aviat com sigui possible -parlen del febrer de l'any que ve- però la direcció federal és partidària de deixar-les per a l'octubre del 2014. I després de les maniobres de Gómez per convertir la conferència política en un cop d'estat contra Rubalcaba, l'opinió de la federació madrilenya no serà la que més pesarà a l'hora de prendre una decisió.

Passat el conclave, les travesses sobre els noms dels possibles candidats a les primàries obertes tornaven ahir a circular. Des de la rereguarda, el líder del PSE, Patxi López, va pronosticar que "hi haurà moltes cares noves, no una", per encapçalar el nou PSOE que diumenge va rellançar el seu projecte. Ahir López mantenia el misteri sobre el seu futur, tot i que la setmana passada tornava a deixar entreveure que està disposat a fer el pas i postular-se. No obstant, va donar un detall que no és menor, com que hi pot haver molts candidats a portar el dorsal número 1. Es comença a especular sobre alguns candidats tapats, com va passar quan José Luis Rodríguez Zapatero va aconseguir el lideratge del PSOE.

Díaz no s'hi presenta

Qui no s'hi presentarà perquè té altres tempos polítics, tot i que s'ha convertit en un valor emergent, és la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz. Ho va confirmar ahir la seva mà dreta, Mario Jiménez. El que no va dir el número dos del PSOE andalús és que Díaz pot ser clau per donar la victòria a un candidat o l'altre. Les primàries són obertes, però on és realment fort el PSOE és a Andalusia, i després d'haver il·lusionat aquest cap de setmana una part del socialisme espanyol, qui beneeixi públicament Díaz pot tenir bona part de la victòria assegurada.

La direcció federal del PSOE començarà a moure fils els pròxims dies per negociar com preparar el comitè federal i arribar a ell amb un reglament de primàries i una data de celebració tan tancada com sigui possible perquè després no hi hagi ensurts que desestabilitzin l'òrgan federal. Rubalcaba intentarà repetir la jugada del cap de setmana.

stats