LES RELACIONS ENTRE ELS SOCIALISTES
Política 13/07/2013

El protocol, en mans dels 'barons'

Navarro convenç Rubalcaba per tenir veu pròpia al Congrés i que el PSC pugui votar diferent

M. Eugènia Quetglas / Sara González
3 min
A PUNT D'ACOMPLIR ELS OBJECTIUS  Els líders del PSC i el PSOE, Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba, fan pinya davant les adversitats  internes que pateixen. Tots dos són conscients que es necessiten i, per això, acaben desbloquejant els pactes  espinosos com el protocol o la declaració de Granada.

Madrid / BarcelonaDesprés d'anys de reivindicacions, el PSC tindrà sempre torn de paraula i capacitat d'iniciativa garantida al Congrés de Diputats i, quan l'ocasió ho demani, podrà votar diferent dels seus companys de grup del PSOE sense represàlies. Així ho contemplava el nou protocol que ha de regir les relacions parlamentàries entre els dos partits, tancat a última hora de la nit. Només falta salvar un escull: perquè es faci efectiu avui ho ha de ratificar el comitè federal del PSOE i les reticències d'alguns barons a "trencar el grup socialista" són molt altes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció del PSOE s'esforçarà per convèncer tots els representants del comitè federal perquè ratifiquin l'acord que, sumat al document federal de Granada, hauria de pacificar les relacions bilaterals, tocades des que el PSC va votar a favor del dret a decidir en el debat de política general contra el criteri del PSOE i llastades per l'aposta catalana per Carme Chacón enfront d'Alfredo Pérez Rubalcaba.

A última hora de la nit, els membres de l'executiva federal no podien posar la mà al foc que avui una xifra acceptable de membres del màxim òrgan entre congressos hi donés suport, i encara més quan el líder extremeny, Guillermo Fernández Vara, torna a jugar contra els interessos catalans, tal com va evidenciar ahir al vespre a la reunió de la direcció. De tota manera, es respira un cert optimisme perquè el totpoderós baró andalús, José Antonio Griñán, és partidari de ratificar avui el protocol avalat pel mateix Rubalcaba i figures de pes com Elena Valenciano i Ramón Jauregui.

Quan Pere Navarro va ser escollit primer secretari el desembre del 2011, es va comprometre a garantir la coherència entre el que el partit votés al Parlament i el que defensés al Congrés, conscient que les incongruències d'anys enrere havien passat massa factura als socialistes catalans. L'aprovació del protocol implicaria complir el compromís congressual per garantir una veu pròpia que s'ha fet pregar molt, ja que la negociació del document s'ha encallat diverses vegades -una, just abans de les últimes eleccions, quan el PSC ja donava per fet que seria un dels èxits de la campanya- perquè el PSOE volia evitar una revolta dels barons . Les demores van abocar Navarro a anar per la via dels fets consumats i trencar la disciplina de vot per defensar el dret a decidir al Congrés el mes de febrer passat.

Si s'aprova el protocol, Navarro arribarà al consell nacional del PSC de demà amb més autoritat davant els crítics, que burxaran en les mancances de la proposta territorial pactada amb el PSOE. Tot apunta que no hi haurà problemes per aprovar-lo per àmplia majoria, tot i que els díscols, una part dels quals es reuniran avui a l'assemblea d'Avancem a Girona, es plantegen abstenir-se a un document que ni preveu el dret a decidir ni reconeix Catalunya com a nació.

La conferència política

El PSOE, al seu torn, s'enfronta avui al comitè federal més complicat des que Rubalcaba va guanyar el congrés de Sevilla. El punt estrella és l'aprovació de la ponència marc que se sotmetrà a debat a la conferència política del novembre, tot i que són conscients que el marc de relacions amb el PSC pot endur-se el titular. La conferència no és intranscendent. Ha d'orientar el programa i fer més atractiu un PSOE que ha perdut 24.000 afiliats en dos anys. L'interrogant de fons és si serà Rubalcaba el que acabi defensant aquest programa, ja que els dies 8, 9 i 10 de novembre es decidirà el model d'elecció del candidat a la Moncloa a través de primàries. Les crítiques internes no impediran que avui tingui suport per endurir l'ofensiva contra el PP pel cas Bárcenas.

stats