SANITAT
Societat 26/04/2012

Alarma entre els pacients de diàlisi per les retallades

La decisió del govern espanyol de fer pagar part del cost de les ambulàncies no urgents ha alarmat els malalts renals, que utilitzen aquest transport per anar a fer diàlisi tres vegades a la setmana.

Lara Bonilla
2 min
UNA MALALTIA EN AUGMENT  Segons el registre de malalts renals de Catalunya, hi ha més de 8.600 persones amb insuficiència renal crònica i el 45% rep tractament d'hemodiàlisi, com aquests pacients del centre Emilio Rotellar. La mitjana d'edat és de 63 anys.

BARCELONA."Els pacients estan preocupats. Ningú ens ha comunicat res i els malalts demanen respostes". Així resumeix Teresa Boldú, coordinadora de l'Associació de Malalts del Ronyó (ADER), l'estat d'ànim dels pacients en saber que el govern espanyol farà pagar una part del transport sanitari no urgent, segons es va publicar dimarts en el decret llei de mesures urgents per sostenir la sanitat. Es pagarà en funció de la renda, com el copagament farmacèutic, i s'ha d'aplicar abans de sis mesos.

Tot i que encara es desconeix la lletra petita d'aquest nou copagament, els pacients que fan tractament de diàlisi seran els principals afectats, ja que són els usuaris habituals de les ambulàncies programades, juntament amb els pacients que fan radioteràpia, quimioteràpia i rehabilitació. A Catalunya es fan anualment més de 2,5 milions de serveis de transport sanitari no urgent. Aquestes ambulàncies també es fan servir per realitzar visites mèdiques en hospitals fora del lloc de residència. Fins ara tots aquests desplaçaments eren gratuïts, però el govern espanyol vol fer pagar al pacient una part del cost, sempre que no sigui per prescripció mèdica. És a dir, els metges són els que decidiran en funció de l'estat del pacient.

Pacients amb pocs recursos

Aquest transport, que pot ser compartit amb altres pacients o individual, s'haurà de pagar perquè el ministeri de Sanitat no l'ha inclòs dins de la cartera comuna de serveis sinó en una suplementària. Ara hi ha cinc grups de treball que estan desenvolupant els acords del decret: des de l'import que s'haurà de pagar per les ambulàncies fins a quins seran els serveis que inclourà la carpeta de prestacions accessòries, que també seran de copagament.

Els malalts renals asseguren que no se'ls pot equiparar als pacients que fan rehabilitació puntual, ja que els malalts renals fan diàlisi tres cops a la setmana i durant 4 hores. "Molts pacients vénen de lluny i han de recórrer 70 km per tractar-se. A més, la diàlisi pot durar molts anys", diu Francesc Gómez, president de l'Associació de Malalts Renals de Girona. Ell mateix va estar 12 anys fent diàlisi fins que va rebre un trasplantament de ronyó. Beatriz Silva, presidenta de l'Associació per a la Lluita contra les Malalties de Ronyó, explica que la majoria són pensionistes i "no tenen recursos". "I d'altres, a causa de la seva malaltia, han deixat de treballar", afegeix.

A Catalunya hi ha més de 8.600 persones amb insuficiència renal crònica -està augmentant a causa de l'envelliment de la població- i la mitjana d'edat dels pacients és de 63 anys. El 45% reben tractament d'hemodiàlisi, un tipus de teràpia per substituir les funcions perdudes del ronyó sa.

stats