DROGUES

Alerta pel consum de cànnabis entre els joves

El Projecte Home en detecta un augment significatiu coincidint amb la davallada de la cocaïna

El consum problemàtic de cànnabis entre els adolescents i els joves ha augmentat significativament en els últims anys, segons un informe del Projecte Home Catalunya presentat ahir, coincidint amb el Dia Mundial Contra les Drogues. L’any 2008 el cànnabis era la principal substància de consum del 44% dels joves atesos per l’entitat. L’any passat la xifra va pujar fins al 79%.

“És un fenomen que ens preocupa molt”, va assegurar ahir Oriol Esculies, director general del Projecte Home Catalunya, que va lamentar que el cànnabis “continua tenint bona imatge”. Esculies va detallar que el consum problemàtic sol anar associat al baix rendiment escolar o al fet de no estudiar ni treballar i que “el principal factor de risc és que el grup d’iguals també en consumeixi”.

El director general de l’entitat va afegir que, per identificar el consum problemàtic, els indicadors més fiables són si es consumeix diàriament, a qualsevol hora o en solitari. També és preocupant que gent de l’entorn del consumidor l’avisi que ho hauria de deixar. Esculies va demanar “que es reguli d’alguna manera el descontrol que hi ha”, també pel que fa als clubs cannàbics.

Del consum esporàdic al diari

Un cas paradigmàtic del fenomen que descriuen els responsables del Projecte Home és el del Carlos Gallego, que va començar a fumar cànnabis amb 17 anys. “Comences abans o després de classe, quan un amic te n’ofereix i ho proves”, explica. Amb el temps, però, aquest consum esporàdic es va convertir en diari: “No hi havia dia que no consumís, vaig deixar els estudis, em vaig tornar un passota i ja només em relacionava amb gent que fumava. Només t’importa el consum”.

Gallego explica que les coses es van complicar de seguida: “El cànnabis es converteix en una porta a consumir un altre tipus de substància”. Amb 18 anys ja havia provat l’MDMA -èxtasi-, i al consum habitual de cànnabis hi va sumar el de metamfetamines: “Una cosa et porta a l’altra. Els que fumen abusivament també consumeixen altres coses, i llavors és molt fàcil aconseguir altres substàncies”.

El Carlos, que ara té 23 anys, es va adonar que tenia un problema als 22. “Emocionalment estava molt malament, i m’adonava que tenia una motxilla que em pesava molt”, detalla. Un dia ho va explicar tot a la família i va demanar ajuda al Projecte Home, i ha aconseguit superar-ho: “Ara em llevo cada dia amb ganes. Començaré a treballar i m’agradaria fer alguns cursos”.

Creix l’alcoholisme en els adults

L’altra gran tendència que constata l’informe del Projecte Home Catalunya és el creixement de l’alcoholisme entre els adults. Del 15% de l’any 2008 ha passat al 35% l’any 2013, i està a punt de convertir-se en la principal substància de consum. Ja ho és, de fet, en les estadístiques del Projecte Home al conjunt de l’Estat.

El creixement del consum de cànnabis, en el cas dels joves, i d’alcohol, en el cas dels adults, ha anat en detriment del consum de cocaïna, que s’ha desplomat en els últims anys. L’any 2008 era la principal substància de consum del 41% dels usuaris joves i el 67% dels usuaris adults. El 2013 havia caigut fins al 8% en el cas dels joves i el 35% en el cas dels adults.

Oriol Esculies va atribuir aquest descens a la crisi econòmica i l’alt cost de la cocaïna: “Un altre fenomen que detectem és el pas del consum d’una substància a una altra. Observem casos de persones que consumien cocaïna i, en no poder permetre-se’n el consum, passen a una altra substància”.

En els últims anys, el perfil dels usuaris del Projecte Home també ha canviat molt pel que fa a les condicions econòmiques. Fa uns anys el 63% de les persones que demanaven ajuda encara mantenien la feina, i ara són el 31%. Ha augmentat l’edat mitjana de la gent que arriba a l’entitat, així com el temps que fa que consumeix.

El narcotràfic mou 18 milions d’euros al dia a l’Estat

Els ministres de l’Interior del G6, -que agrupa Espanya, Itàlia, França, el Regne Unit, Alemanya i Polònia, els sis països més poblats de la Unió Europea-, es van proposar ahir a Barcelona reforçar, al costat dels Estats Units, la lluita contra el narcotràfic, que cada any mou al món 300.000 milions d’euros. A Espanya, aquesta xifra se situa en 6.000 milions d’euros a l’any, fet que suposa 18 milions d’euros al dia d’impacte econòmic, segons el ministre. Al conjunt de l’Estat es confisca el 40% del total de la cocaïna que s’intervé a la Unió Europea i el 75% de l’haixix. Durant la cimera de ministres de l’Interior, es van tractar altres qüestions de seguretat, com la manera de fer front a la immigració il·legal i l’amenaça del terrorisme jihadista, que, segons va advertir Fernández Díaz, s’ha “agreujat”.

El + vist

El + comentat