INFORME SOBRE L'ESTAT MUNDIAL DE LA INFÀNCIA Reportatge
Societat 26/02/2011

La pobresa Amenaça els joves del món Pobresa i precarietat Educació Igualtat de gènere Salut

Thaïs Gutiérrez
4 min
La pobresa Amenaça els joves del món Pobresa i precarietat Educació Igualtat de gènere Salut

Nou de cada deu adolescents viuen en països en vies de desenvolupament amenaçats per la falta d'escolarització, els problemes de pobresa i precarietat, els abusos sexuals, els conflictes armats, les malalties o l'atur juvenil. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe L'adolescència. Una època d'oportunitats , elaborat per l'Unicef, que es va presentar ahir a Madrid.

L'agència de les Nacions Unides per als drets dels nens demana més recursos, sobretot per als joves més pobres, de les zones més pobres del planeta, perquè l'adolescència pugui convertir-se en una època d'oportunitats per a tothom, tot i que destaca que la manca d'oportunitats per als més joves també és un problema dels països desenvolupats. "La pobresa és l'amenaça individual més gran als drets dels adolescents d'avui en dia", diuen els portaveus de l'organisme, que proposen invertir en els joves per trencar aquest cicle de pobresa. L'Unicef demana fer amb els adolescents el mateix que s'ha fet amb els nens en els últims vint anys i que ha provocat canvis tan importants com la reducció del 33% de la taxa de mortalitat dels menors de cinc anys.

Més inversions

Per això denuncien que no s'està invertint prou en l'educació dels 1.200 milions d'adolescents que hi ha al món. L'estudi exposa el que en resultarà si es fa: "Milloraran els nostres esforços per fer front als grans reptes del nostre temps: la crisi econòmica, el canvi climàtic, la urbanització explosiva, les migracions, el VIH i les crisis humanitàries". L'Unicef creu que invertint en els joves d'avui i els adults del futur tindrem una societat més justa, menys pobra, amb menys conflictes i més igualtat. Cal aprofitar, diu l'estudi, "l'idealisme, l'energia i el potencial d'aquesta nova generació d'adults". D'altra banda, aquest organisme demana més estudis que donin dades verídiques i actualitzades dels problemes específics de l'adolescència per poder protegir millor els joves.

Una noia camina pel desert del Sàhara per anar a buscar aigua. L'accés a recursos bàsics és un problema a moltes zones del planeta.

L'educació de les dones és fonamental per prevenir abusos. A la foto, un grup de noies a classe, a l'Afganistan.

Aprendre un ofici, com aquest jove de Vanatu, que treballa en un restaurant, és una opció fonamental per als joves.

"La pobresa és una de les grans amenaces a què s'enfronten els adolescents d'arreu del món", diu Joana Pérez, coordinadora d'Unicef a Catalunya, "i especialment als països en vies de desenvolupament", on es concentren el 88% dels joves entre 10 i 19 anys. En aquests països la pobresa transforma els joves prematurament en adults en obligar-los a sortir de l'escola o casar-se abans d'hora per necessitats econòmiques. Segons dades de l'informe presentat ahir, a les dues regions amb més adolescents -l'Àsia meridional i l'Àfrica subsahariana- el 73% de la població viu amb menys de 2 dòlars al dia. A tot el món hi ha 81 milions de joves a l'atur, cosa que suposa un entrebanc perquè molts d'ells s'incorporin a la vida laboral i adulta de manera plena. Unicef alerta sobre els riscos d'aquesta situació i creu que els governs dels països en vies de desenvolupament han de dissenyar plans d'acció per combatre la pobresa i abaixar la taxa d'atur entre els adolescents. Demanen més protecció social per satisfer les necessitats bàsiques d'aquests joves i trencar el cicle de pobresa intergeneracional.

Les dades d'Unicef sobre escolarització dels adolescents posen de relleu un problema generalitzat. Un de cada cinc joves entre 10 i 19 anys d'arreu del món no està escolaritzat i, en el cas de l'Àfrica subsahariana, aquesta proporció arriba a un de cada tres. "La falta d'educació provoca un problema endèmic -diu Joana Pérez- perquè condemna els joves a entrar a la vida adulta sense una preparació professional adequada". Això, segons els experts, incrementa les possibilitats de tenir feines poc qualificades i mal remunerades i augmenta el risc de pobresa. Unicef destaca que l'educació secundària és "fonamental" per al desenvolupament dels adolescents i que genera beneficis a llarg termini, sobretot per a les noies. Les que tenen estudis de secundària tendeixen a casar-se més tard dels 18 anys, tenen menys embarassos no desitjats i pateixen menys la violència masclista. Unicef creu que hi ha tres mesures fonamentals que cal aplicar: ampliar l'escolarització obligatòria a secundària, suprimir les despeses d'escolaritat i assegurar que l'educació sigui accessible i igualitària per a tothom.

La pobresa no és una bona companya per a la igualtat de gènere. Les noies pateixen molt més que els nois les conseqüències de la falta de recursos, d'oportunitats i d'educació. Els abusos, la prostitució, els matrimonis forçats i els embarassos no desitjats en són alguns exemples. L'educació és clau, segons tots els experts, per acabar amb aquesta situació, perquè les xifres presentades ahir per Unicef demostren que encara queda molta feina per fer: als països en vies de desenvolupament més de la meitat dels adolescents de 15 a 19 anys pensen que està justificat que el marit maltracti la dona. Les adolescents més pobres tenen tres vegades més probabilitats de casar-se abans de fer els 18 anys i de caure en una situació d'aïllament en què, en la majoria dels casos, hi ha abusos físics i sexuals. Com més elevat és el nivell d'educació, més baixen aquestes situacions. La recepta, segons els experts, passa per l'escola.

En aquest aspecte hi ha una clara divisió entre els problemes dels països desenvolupats i els dels que estan en vies de desenvolupament. En el primer cas els casos d'obesitat i sobrepès afecten cada cop més adolescents, mentre que en el segon cas els problemes lligats a la desnutrició o les complicacions en els embarassos i els parts tenen molta més importància. Tot i això hi ha xifres transversals: el 20% dels adolescents d'arreu del món tenen problemes de salut mental i de comportament i la depressió, que ha experimentat un creixement important en els últims anys, és la malaltia més freqüent entre els joves. Un altre problema molt estès són els accidents de trànsit, que són la causa de més d'una tercera part de les morts dels adolescents. La majoria es podrien evitar millorant la seguretat vial. Unicef també destaca en el seu estudi que el VIH representa un perill per a la supervivència dels adolescents d'avui: és la vuitena causa de mort entre els joves de 15 a 19 anys i la sisena entre els adolescents de 10 a 14 anys.

stats