NOVES TECNOLOGIES
Societat 21/01/2012

Apaga el mòbil

Gabriel Pernau
3 min
Apaga el mòbil

La Filharmònica de Nova York va interrompre el 10 de gener un concert per un mòbil que sonava insistentment a la sala. El director de l'orquestra, Alan Gilbert, va ordenar als músics que paressin, va baixar de l'escenari i, visiblement irritat, es va dirigir al propietari del telèfon. "Està apagat? Tornarà a sonar?", li va dir. La radical manera com Gilbert va aturar el timbre del mòbil posa sobre la taula el debat sobre la intromissió que aquests petits aparells poden arribar a suposar en la vida d'altres persones en moments de silenci o de quasi absència de soroll.

A Catalunya, el director de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Pablo González, tampoc suporta que algú trenqui el silenci quan dirigeix la seva formació. Reconeix que és freqüent sentir mòbils o altres sons aliens al de l'orquestra durant els concerts. "Si es produeix en moments delicats, és terrorífic i desconcentra moltíssim". Ell va fer aturar un concert pel soroll que li arribava de la platea. En el seu cas, la molèstia no la causava un mòbil, sinó una senyora que, des de la segona fila, es ventava de manera escandalosa. Va passar la primavera passada, quan l'OBC començava a interpretar la Desena simfonia de Mahler. "Sense pensar-m'ho, vaig fer parar els músics i vaig demanar silenci. El públic va respondre fantàsticament, es va posar a aplaudir i vam tornar a començar".

En el cas del teatre, un portaveu del Teatre Nacional de Catalunya explica que, tot i que abans de començar les funcions sempre es recorda als espectadors que apaguin els seus aparells, passa sovint que en soni algun durant l'espectacle. En situacions com aquesta, els acomodadors s'encarreguen de verificar que la situació s'ha normalitzat i que no es produiran més alteracions.

Una molèstia per als actors

Però ningú treu als actors la molèstia causada. "Ells miren de no distreure's, però molts s'emprenyen i quan acaba la funció ho comenten. És la contaminació amb què han de conviure en la seva feina, com la tos, el soroll dels caramels que es desemboliquen per fer-la desaparèixer i la gent que xerra", afegeix la mateixa font.

És evident que hi ha una cosa pitjor que un telèfon que sona, i és que el seu propietari respongui a la trucada, encara que sigui en veu ben baixa i per dir: "No em truquis ara que no m'hi puc posar: sóc al teatre".

I si el mòbil causa molèsties en els grans temples de l'alta cultura, als multicinemes de crispetes i coca-coles gegants són el pa de cada dia, sobretot durant les sessions de tarda dels caps de setmana. Aquí el problema ja no són només els mòbils que sonen, sinó els espectadors que es desentenen de la pel·lícula i es dediquen a jugar amb el telèfon o a xatejar per internet amb el seu smartphone de pantalla gegant. La falta de vigilància no ajuda a solucionar aquest problema.

Pantalles molestes

De les primeres generacions de mòbils podia molestar el so produït per les trucades i l'arribada dels SMS. Amb els nous smartphones el problema ja no és només el so. Les seves pantalles, gegantines i lluminoses com una llanterna, poden molestar els espectadors que seuen al voltant seu durant la projecció d'una pel·lícula. I la generalització de les connexions a internet pot implicar que la persona que tenim al costat es passi mitja pel·lícula, mig concert o mitja obra de teatre tuitejant el que passa davant dels seus ulls.

Avui, en la pràctica totalitat de cinemes, teatres i auditoris hi ha cartells de prohibit el mòbil. El cartell sovint no explicita l'obligació d'apagar el terminal. De tota manera, encara que nosaltres ho fem, és possible que molts usuaris es limitin a silenciar-lo per poder seguir manipulant l'aparell tant com vulguin. Al final, com en tot, és una qüestió d'educació i tolerància.

En alguns cinemes dels Estats Units han estat més radicals i s'ha prohibit de manera taxativa l'ús dels mòbils, per parlar o per a qualsevol altra cosa. Si es detecta un espectador que n'està manipulant un, és expulsat sense contemplacions. De vegades els enxampats són els mateixos actors. Aquest desembre, Alec Baldwin esperava, jugant amb el mòbil, el moment d'embarcar en un vol d'American Airlines. La policia li va impedir pujar a l'avió i el va fer fora de la zona on s'havia produït l'incident.

Fins ara, els avions han estat un dels últims reductes lliures de mòbils. Fins quan? L'any 2007 l'Agència Europea de Seguretat Aèria va aprovar que es puguin fer trucades pel mòbil durant els vols. Tot i que de moment les companyies han estat molt prudents a començar a aplicar la normativa, la situació podria canviar aviat. La possibilitat de fer trucades durant els vols suposaria una font d'ingressos extra per a les línies aèries.

stats