POLÍTIQUES SOCIALS

Atents a la salut mental dels nens

El Govern prioritza els menors en les actuacions del pla integral d’atenció a persones amb trastorns

Millorar la detecció de problemes de salut mental entre els menors. Aquesta serà una de les actuacions prioritàries, entre el 2014 i el 2016, del pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, que es va aprovar el 2010. Així ho estableix el document de prioritats que van presentar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, i els representants del sector de la salut mental, que han participat activament en l’elaboració del text. Un treball conjunt que Mas va definir com a “exemple de col·laboració” i que també va rebre elogis de les entitats. El president de la Federació Salut Mental Catalunya, Xavier Trabado, va destacar que hi ha “consens i ganes de trobar solucions”.

Focus en l’etapa escolar

Salut, Benestar i Ensenyament crearan unitats conjuntes

Les actuacions dirigides als menors posaran el focus en l’etapa escolar, i inclouen un pla pilot de suport a la detecció de problemes de conducte a l’escola. També es preveu que els departaments de Salut, Benestar i Ensenyament posin en marxa unitats funcionals conjuntes, seguint l’exemple de les experiències pilot que ja s’han començat a implantar en l’atenció de l’autisme. “No sempre és fàcil canviar les maneres de fer de l’administració”, subratllava ahir el secretari del Govern, Jordi Baiget. També es millorarà la coordinació entre la xarxa sanitària i els centres que formen part de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.

Increment dels problemes

Les entitats d’infància perceben les conseqüències de la crisi

Un estudi recent de la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència (Fedaia) alerta que els professionals perceben un increment dels problemes de salut mental entre nens i adolescents arran de la crisi. Aquests trastorns, a més a més, es manifesten en edats cada vegada més primerenques. L’estudi apunta que “la crisi genera estats d’angoixa, malestar, estrès i depressió en els pares que afecten directament els infants i els adolescents” i que “les famílies estan centrades a aconseguir recursos per cobrir les necessitats bàsiques de la llar i descuren altres aspectes”, com ara l’atenció dels fills.

Rebuig del nou Codi Penal

El Govern defensarà el model català de mesures de seguretat

A banda de l’atenció a la infància, les prioritats del pla integral també inclouen mesures de suport a les persones amb trastorn mental en l’àmbit judicial i penal. En aquest apartat, el document recull la “defensa del model català d’execució de les mesures de seguretat a través de la promoció de modificacions a la reforma del Codi Penal”. La reforma que prepara el govern espanyol ha alarmat els psiquiatres i les entitats del sector, que consideren que criminalitza el col·lectiu. Un altre dels compromisos que ha assumit el Govern és un canvi del model d’habitatge social per a persones amb trastorns. El finançament de les places com a prestació individual donarà pas als concerts amb entitats.

Abordatge transversal

El pla ja no depèn de Salut sinó que el coordina Presidència

El president de Salut Mental Catalunya recordava ahir que cal “un abordatge global que prevegi totes les dimensions de les persones i no només els aspectes exclusivament sanitaris”. El Govern ja va aprovar l’any passat una modificació del pla, que va deixar de dependre de la direcció general de Planificació i Avaluació del departament de Salut. Ara el coordina la secretaria del Govern, del departament de la Presidència. Xavier Trabado també va deixar clar que el “treball polític” fet fins ara ha d’anar acompanyat dels “recursos necessaris en la part de gestió”. El president de la Generalitat va respondre que “és evident que en falten molts, de recursos”, però va destacar que les mesures previstes permetran “fer més bon ús dels recursos disponibles”.

El + vist

El + comentat