CONCILIACIÓ
Societat 26/10/2013

Campanya pels horaris europeus

Neix una iniciativa de la societat civil per demanar una organització més racional mantenint el fus horari

Auri Garcia Morera
3 min
MÉS TARD QUE ELS PAÏSOS DEL NOSTRE ENTORN 
 Dinem més tard, sortim més tard de treballar, sopem més tard i anem a dormir més tard. Això provoca,  entre altres coses, problemes de conciliació familiar, de sinistralitat i, fins i tot, afecta el fracàs escolar.  La Iniciativa per a la Reforma Horària demana uns horaris més racionals.

Barcelona"Tenim uns horaris anòmals, que no tenen enlloc del món, ni a Europa ni als Estats Units ni als altres països desenvolupats". Així de contundent es mostra el coordinador de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Fabián Mohedano, a l'hora d'explicar el punt de partida de la campanya. "En comptes de sopar a les set, sopem a les nou o les deu -detalla Mohedano, com a exemple d'una de les grans diferències-. I l'horari té conseqüències en molts àmbits", afegeix.

Provoca un problema d'igualtat entre homes i dones en la conciliació familiar, perquè sortir tard de treballar fa que algú, sovint les dones, faci renúncies en l'àmbit laboral. També un problema de sinistralitat, perquè dormim menys hores i estem més cansats. Un cansament que també afecta la productivitat a la feina, on passem molta estona però rendim poc. I la quantitat d'hores que som a la feina, al seu torn, incideix en el fracàs escolar, perquè els pares no fan els deures amb els fills. "Com que els pares han d'anar corrents quan acaben la seva jornada laboral, ara volem canviar l'horari escolar i que les escoles obrin més hores. Això és un error. El que s'ha de canviar són els horaris dels pares -reivindica el coordinador de la Iniciativa per a la Reforma Horària-. I amb el comerç igual. Com que no podem anar a comprar, volem que els comerços obrin més hores, i el que hauríem de fer és sortir més d'hora", afegeix Mohedano.

L'origen del problema, segons els impulsors d'aquesta iniciativa, es remunta al franquisme. Però no pel canvi del fus horari britànic per l'alemany sinó per un canvi en els costums. "El desarrollismo va fer que la gent fes hores extres o una altra feineta a la tarda, i això va fer que s'endarrerís l'hora de dinar i l'hora de sopar", assegura Mohedano.

Canvi de l'organització del temps

Catalunya és l'única zona de la Península que queda a l'est del meridià de Greenwich i que, per tant, ja té el fus horari que li correspon geogràficament. Així, la solució al problema dels horaris passa per un canvi de l'organització del temps a diversos nivells mantenint l'actual fus horari. "Es poden generar mesures per sincronitzar els transports amb les necessitats de la gent", diu Mohedano, que posa d'exemple una mesura que ja es va implantar, com fer coincidir el tancament de les discoteques amb l'obertura del metro.

Les mesures més determinants, però, s'haurien d'implantar en l'àmbit laboral i depenen, sobretot, de les empreses: "Les grans multinacionals ja tenen horaris europeus, i en les petites i mitjanes empreses fa falta un canvi de mentalitat, amb un punt de trobada entre sindicats i patronal perquè la flexibilitat de l'horari laboral es converteixi en una cosa normal. Podem fer la mateixa feina en menys hores i en el moment en què ens vagi millor".

El moment d'obrir un debat

Mohedano creu que "en el context en què Catalunya s'està plantejant nous reptes com a país la gent és més receptiva als canvis" i lliga el procés sobiranista a la reforma horària perquè cal plantejar-se "com serà la Catalunya que ve" i perquè considera que el temps "és una estructura d'estat". La Iniciativa per a la Reforma Horària no planteja una proposta tancada sinó la necessitat d'obrir un debat en què vol que s'impliqui el Parlament, a través d'una comissió.

El govern espanyol estudia tornar al fus horari britànic

La comissió d'igualtat del Congrés va aprovar el 26 de setembre un informe que demanava al govern espanyol que estudiés la possibilitat de tornar al fus horari britànic, el que li correspon a la major part de l'Estat des d'un punt de vista geogràfic, i que Franco va canviar per l'alemany durant la Segona Guerra Mundial. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat que ja ha començat a analitzar les implicacions que tindria el canvi, i que no té intenció de guardar l'informe en un calaix, després que el PP hi donés suport al Congrés, juntament amb CiU, UPyD i el PNB.

El document, elaborat a partir de les aportacions d'una seixantena d'experts durant nou mesos, posa sobre la taula el canvi de fus horari, però també altres mesures en la línia de les que planteja la Iniciativa per a la Reforma Horària. Per exemple, la necessitat que les empreses facin possible que hi hagi més flexibilitat en els horaris laborals i que s'avanci l'hora d'emissió dels programes de màxima audiència de la televisió.

stats