BARCELONA
Societat 31/05/2014

Can Vies busca renéixer al marge de l’Ajuntament

El consistori atura l’enderroc i els activistes volen reconstruir l’espai

Maria Ortega
4 min
CONFLICTE OBERT 01. Soroll de cassoles a Sants en contra de l’enderroc de Can Vies. 02. Els iaioflautes van demanar reunir-se amb Trias.   03. La compareixença de Can Vies.

BarcelonaOficialment, les negociacions entre l’Ajuntament de Barcelona i Can Vies estan trencades. Les dues parts parlen idiomes diferents i les posicions, després de l’inici de l’enderroc de l’espai, estan molt distanciades. Mentre els responsables de l’espai defensen que no tenen res a negociar perquè el centre social sempre ha funcionat de manera autogestionada i no té res a veure -ni vol tenir res a veure- amb el model de gestió cívica que defensa el consistori, l’Ajuntament, després d’atendre la demanda del Centre Social de Sants -que ha intentat mediar en el conflicte-, aturava ahir la demolició de l’espai com un gest per “afavorir un clima de diàleg”. Can Vies, al seu torn, reitera que no hi ha res a parlar amb els responsables municipals i que no entrarà a posar condicions a qui està destruint el seu espai. Avui, però, serà un dia clau en l’evolució del conflicte que fa dies que bull a Sants. Els defensors de Can Vies s’han convocat a les deu del matí per reconstruir l’edifici.

Volen que el centre social torni a funcionar i que ho faci, com fins ara, al marge de l’Ajuntament i sense cap ingerència. “Que ens deixin en pau”, resumia ahir un membre de l’Assemblea del Barri de Sants que utilitza el nom de Marc Justícia. Confien poder accedir a l’espai i que ningú interfereixi en les tasques de reconstrucció que començaran abans de la manifestació de la tarda. Creuen, com remarcava Pau Guerra en nom de Can Vies, que la resposta que s’hi trobin serà un indicador de quina és la voluntat real del consistori a l’hora de buscar una sortida de l’atzucac creat.

Reconstruir o buscar un espai nou on traslladar-se. Aquestes són les dues alternatives que els activistes tenen ara mateix sobre la taula, cosa que els pot portar avui mateix, en plena reivindicació, a okupar un nou lloc on traslladar Can Vies. Sigui com sigui, asseguren, es farà al marge de l’Ajuntament perquè defensen que aquesta ha estat la lògica que ha guiat sempre els passos del centre social. “No som un centre cívic”, repetien ahir.

Dimissió de Trias i Martí

Des de Can Vies es titlla el diàleg d’impossible des del moment que comença la demolició i es considera que les seves condicions són invariables: dimissions de l’alcalde, Xavier Trias, i del regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí; llibertat sense càrrecs de tots els detinguts durant les protestes; aturar el desplegament policial al barri, i frenar tots els processos de desallotjament en marge. Neguen que hi hagi una negociació possible i ho equiparen amb les respostes que rep Catalunya en les seves converses amb l’Estat . “L’actitud de Rajoy amb Mas sobre la consulta és la mateixa que té CiU amb Can Vies”, va explicarJustícia, que titlla la negociació de “cinisme escandalós”.

Així ho van explicar ahir els membres del col·lectiu en una roda de premsa a Can Batlló, l’edifici que millor representa la gestió ciutadana d’espais i que ahir, tres anys després de l’entrada dels veïns, lluïa les transformacions que hi ha fet la gent del barri: des d’una biblioteca fins a un auditori. Precisament des de Can Batlló, que aquests dies ha estat en boca de l’alcalde com a exemple de la capacitat negociadora del seu govern, es desmarcaven dijous del consistori i deixaven clar que la cessió del bloc número onze d’aquest complex fabril es va fer després que amenacessin d’ocupar-lo. El problema de Can Vies bull. Vista la situació, l’alcalde, després de rebre la proposta negociadora del Centre Social de Sants, ja va anunciar dijous a última hora a TV3 que si el fre a l’enderroc es posava com a condició per negociar, hi accediria, i això ja va generar les crítiques del PP, que alertava que es podia entendre com una “victòria de les tesis dels violents”. Ahir els operaris ja no treballaven a l’edifici, on només hi havia gent rapinyant ferralla. L’alcalde va negar en una entrevista a 8TV que l’Ajuntament hagi cedit davant dels violents i va assegurar que s’ha decidit en el marc de la negociació.

El consistori entén que és un gest per afavorir el diàleg i diu que establirà un perímetre de seguretat per evitar “riscos per a les persones”. Han enviat un missatge als ocupants de Can Vies alertant del “perill” d’entrar en un edifici a mig demolir. Ahir mateix, a més, un grup de iaioflautes es plantaven a l’Ajuntament i aconseguien cita amb Trias per abordar problemàtiques com el desallotjament de Can Vies. L’Ajuntament ha cancel·lat, en prevenció, actes com la inauguració del Mercat de Sants.

Dels 27 detinguts que ahir van passar a disposició judicial, el jutge d’instrucció 13 va decretar ahir presó preventiva per a un. Segons va explicar un dels advocats, Andrés García, es tracta d’un jove de 30 anys, auxiliar d’infermeria. La resta van quedar en llibertat però amb la prohibició d’anar a manifestacions. Entre dilluns i dijous els Mossos i la Guàrdia Urbana van detenir 61 persones.

Cassolada pacífica en la cinquena nit de protesta

Per cinquena nit consecutiva, els veïns de Sants van sortir al carrer per mostrar el seu rebuig al desallotjament i enderroc de Can Vies. En el moment de tancar aquesta edició, i a diferència de les nits anteriors, no s’havien produït aldarulls. En l’acte es va fer la lectura d’un manifest en què es reclamava llibertat per a les 61 persones que s’han detingut des de dilluns i que s’aturi el fort desplegament policial. Segons la plataforma de suport de Can Vies, durant aquests dies han resultat ferides unes 200 persones. Avui hi ha prevista una nova mobilització que es preveu que sigui massiva i que començarà a la plaça Universitat.

stats