SUCCESSOS
Societat 13/07/2013

El cas Castelldans qüestiona els controls en l'acollida de menors

El presumpte pederasta acollia nens des del 1997 sense cap sospita de l'administració

Maria Ortega
3 min
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que encara no ha parlat sobre el cas Castelldans, compareixerà dilluns per oferir explicacions.

BarcelonaDesprés de 16 anys acollint menors tutelats per la Generalitat a casa, ha saltat l'escàndol: David Donet, de 47 anys, va ser detingut el 27 de juny a Castelldans per presumptes abusos sexuals i possessió de pornografia infantil. Havia superat tots els passos necessaris per ser considerat apte per a l'acollida i, en cap moment, des de l'entitat social que en feia el seguiment no es van detectar irregularitats. I això que per casa seva van arribar a passar-hi 14 menors. ¿Són prou efectius aquests controls? El de Castelldans és un cas extrem, però obliga a posar el focus sobre les condicions que han d'acreditar les persones que s'ofereixen a fer aquest acolliment i sobre el control que en fa l'administració. I, també, sobre com, en temps de crisi, les prestacions per a les despeses de manteniment que el Govern ingressa als acollidors es poden convertir en un al·licient perillós. El detingut cobrava almenys mil euros per tutelar els tres menors que acollia fins fa poc.

Aposta per un model

El Govern ha apostat per les famílies acollidores i n'hi ha 616

El paper de les famílies que fan acollides temporals ha anat a l'alça. Tant en l'etapa de Josep Lluís Cleries al capdavant de Benestar Social i Família com, actualment, amb Neus Munté, s'ha cregut en aquest model, que a part de rebaixar els costos d'una residència -que s'eleven per sobre dels 3.000 euros mensuals-, ofereix un entorn més familiar als menors. Ara hi ha 616 famílies que obren casa seva a menors tutelats. Ingressen, en concepte de despeses, un mínim d'entre 326 i 393 euros mensuals per nen acollit. Segons el president de la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (Fedaia), Jaume Clupés, cal un "ventall de recursos" perquè no en tots els casos l'acolliment és més beneficiós que el centre. Per Carlos Villagrasa, director del màster en dret de família i infància de la UB, la clau és que qui hi opti tingui clar que no es tracta "d'una segona via per a l'adopció" sinó que té una durada temporal. És un acte de "solidaritat", afirma.

Controls, en dubte

No es van detectar irregularitats en l'acolliment de Castelldans

"Quan es treballa en una selecció de persones no hi ha mai una garantia d'èxit del 100%", assegura el president de Fedaia, que lamenta, en canvi, que en els 16 anys que el detingut de Castelldans va acollir menors, no es detectés cap problema. L'alarma, de fet, la va fer saltar la denúncia de la mare d'un menor a qui l'home havia assetjat a través de Facebook. La que s'apunta com l'entitat responsable del seguiment, la Fundació Concepció Juvanteny, que ahir no va respondre a la trucada d'aquest diari, no havia denunciat cap problema. "Se selecciona amb massa flexibilitat i no hi ha un seguiment curós de les famílies o persones", critica el professor Carlos Villagrasa, que denuncia un "excés de confiança". Assegura que el control l'hauria de fer l'administració i no les entitats, i critica que "com que hi ha més demanda que oferta de famílies, la selecció no és prou exigent". Des de la Fedaia, en canvi, defensen que el procés és "exhaustiu" i que, per a alguns candidats, s'arriba a allargar molt en el temps.

Mecànica d'una acollida

Calen unes condicions bàsiques i superar entrevistes i formació

A més de tenir més de 25 anys -i tenir-ne 14 més que l'acollit-, estar en ple exercici de drets civils, i tenir les condicions socials i econòmiques adequades, se'ls demana el certificat d'antecedents penals, un informe de salut psíquica i física i el volant d'empadronament. En el procés de valoració es fan com a mínim dues entrevistes individuals i una al domicili i també calen sessions formatives. Tot plegat dóna lloc a un informe psicosocial, que inclou dades com la motivació de l'acolliment i la capacitat educativa, entre d'altres. La relació s'inicia progressivament i se'n fa un seguiment.

El Govern reconeix errors

La prioritat de Benestar Social és aclarir si hi va haver negligència

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha evitat durant aquests dies referir-se al cas de Castelldans i no ho farà fins dilluns. Però el seu departament sí que ha manifestat la voluntat d'accelerar l'expedient obert a l'entitat responsable per determinar si hi va haver negligència i, en aquest cas, deixar-la suspesa per mantenir l'activitat. Munté no ha parlat, però sí que ho ha fet el conseller de Justícia, Germà Gordó, que no va tenir cap problema a reconèixer que "hi ha hagut errors en el procés". La Generalitat no es podrà personar contra el presumpte pederasta perquè el jutge no considera provat que algun dels menors tutelats en fos víctima. La Fiscalia de Menors de Barcelona, al seu torn, investiga si el Govern ha comès errors en el procés d'acolliment.

stats