RESOLUCIÓ JUDICIAL POLÈMICA
Societat 11/02/2014

Clam a favor de l'escola en català

Milers de persones protesten contra les interlocutòries del TSJC que fixen un 25% de castellà a l'aula

Maria Ortega Thaïs Gutiérrez
3 min

Barcelona."L'escola no ha d'estar judicialitzada. No és el jutge el que ha de decidir quin percentatge de castellà cal cursar a les aules, és absurd". Aquest discurs el va verbalitzar ahir Teresa Casals, portaveu de Somescola.cat i membre de Plataforma per la Llengua, en la concentració davant del TSJC per protestar contra les interlocutòries del tribunal que insten cinc escoles catalanes a fixar un 25% de l'horari lectiu en castellà després que cinc famílies ho sol·licitessin. Representants de partits polítics, sindicats, entitats culturals i educatives es van reunir ahir a les portes del TSJC per demostrar que no volen fer ni un pas enrere en la defensa del model d'immersió lingüística actual. Unes 10.000 persones, segons els organitzadors, i 1.500 segons la Guàrdia Urbana, van respondre a la convocatòria de Somescola.cat i van protestar per l'assetjament judicial contra l'escola en català.

El conductor de l'acte va ser l'escriptor Màrius Serra, que va fer un parlament en el qual va recordar que les tres prioritats d'una societat han de ser "educació, educació i educació". L'escriptor va començar el seu discurs dient que "som, i això fa nosa, sobretot als defensors de l'una, grande y libre ", una reflexió que va generar aplaudiments. Serra va denunciar després que als catalans ningú no els ha de donar lliçons de pluralitat perquè "no hi ha cap català monolingüe". L'escriptor va donar pas a la lectura del manifest que van fer tres membres de la comunitat educativa. El text va definir la resolució del TSJC com "l'atac més greu a la llengua des de la Transició, que només busca polititzar el sistema educatiu per aconseguir amb la via judicial els objectius centralitzadors que persegueixen". El manifest demanava "fermesa" al departament d'Ensenyament i expressava suport als directors.

Partits polítics i sindicats

A la concentració s'hi van poder veure cares conegudes. Polítics com Jordi Turull, de CDC; Jaume Collboni, del PSC; Joan Tardà, d'ERC; Joan Herrera i David Companyon, d'ICV- EUiA, i David Fernàndez, de la CUP, entre d'altres. També hi van ser presents Josep Maria Àlvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO), que van defensar el model d'immersió lingüística i van titllar la resolució judicial d'"atac al català". Però més enllà des les cares conegudes, a la concentració d'ahir hi va haver un ambient festiu, ple de famílies amb nens i gent disposada a defensar el model d'ensenyament en català. Un dels assistents, Eduard Elías, recordava que de petit havia anat a una escola que segregava per llengua i allò havia estat "una barbaritat". Un altre, Pere Romaní, explicava que "la immersió lingüística és un sistema que ha funcionat durant molts anys i que crea persones bilingües", i una altra assistent, la Mireia, apuntava que l'única resposta que es pot donar "a aquest atac que estem patint com a país és fer pinya i mostrar el rebuig a sentències arbitràries".

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que també és portaveu de Somescola.cat, va argumentar ahir que el model educatiu català "funciona, i per tant no s'ha de canviar", i va destacar que "no són els jutges els que han de decidir com s'ensenya o en quina llengua s'ensenya". "En un país normal s'educa en la llengua pròpia", va dir Muriel Casals. Un altre dels portaveus de Somescola.cat, Josep Maria Cervelló, va recordar que la concentració servia "per mostrar el rebuig de la societat civil a l'última requisitòria del TSJC". Aquest responsable del sindicat USTEC-STEs va criticar que "les aules no són un lloc per fer batalles lingüístiques, i per això el país ha de reaccionar en defensa d'una educació que ha garantit igualtat de drets i d'oportunitats, i ha sigut un escola d'èxit". Des de Somescola.cat reconeixien que una possible solució a la imposició del TSJC és la insubmissió dels mestres, però Teresa Casals, de Plataforma per la Llengua, apuntava que aquesta decisió és molt personal "perquè afecta la feina i el sou de les persones". Teresa Casals va assegurar que s'oferirà assistència jurídica a tots els mestres que ho necessitin, però recordava: "No els imposarem mai cap decisió".

stats