EDUCACIÓ

El Constitucional admet a tràmit els sis recursos contra la llei Wert

El ministre li treu importància perquè ho considera “automàtic”

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els sis recursos presentats contra la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce). A més de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, que van presentar recursos d’anticonstitucionalitat el desembre passat, també havien recorregut la llei Wert el grup parlamentari del PSOE i els governs d’Andalusia, les Canàries i Astúries. A partir d’ara s’obre un termini de 15 dies perquè el Congrés, el Senat i el govern espanyol es personin en la causa i facin les al·legacions que creguin pertinents per defensar la llei Wert.

L’admissió a tràmit, però, no atura l’aplicació de la Lomce, que arrencarà el curs vinent, 2014-2015. El mateix ministre d’Educació, José Ignacio Wert, es va afanyar a dir que es tractava d’un simple “tràmit automàtic”. La confiança que té el ministre en la resolució dels recursos, de fet, el va portar ja fa dies a comprometre’s al fet que si el TC troba algun punt inconstitucional al seu text ell dimitirà. Ahir, quan el TC va fer pública l’admissió a tràmit, també va voler deixar clar que això “no pressuposa cap pronunciament sobre el fons dels recursos”.

Tot i així, el PSOE va interpretar el tràmit com “l’inici de la fi d’una llei que no s’hauria d’haver aprovat mai”. El portaveu socialista a la comissió d’educació del Congrés, Mario Bedera, va assegurar que la Lomce “tindrà la vida que tingui el PP”. Els socialistes ja han avisat que si arriben al govern la derogaran.

El recurs del Govern i la cambra catalana fa especial incidència en la disposició de la llei que atempta contra la immersió lingüística, però recorren també altres preceptes “recentralitzadors” de la llei, com les revàlides estatals que imposa al final de cada etapa. Una invasió de competències que també denuncien Andalusia, les Canàries i Astúries, que hi afegeixen recursos al blindatge del concert a l’escola diferenciada i a la preeminència de l’assignatura de religió. El País Basc, en canvi, ha optat per esgotar la negociació bilateral amb l’Estat -dóna sis mesos a la seva comissió mixta- abans de presentar recurs.

Admès també el recurs a la llei d’unitat de mercat

El ple del Tribunal Constitucional també va admetre ahir a tràmit el recurs del Parlament i de la Generalitat contra la llei d’unitat de mercat. L’executiu català entén que la llei del govern espanyol envaeix competències. Aquest parer va ser confirmat pel Consell de Garanties Estatutàries, que va considerar que trepitja els àmbits de decisió de Catalunya. L’objectiu de la llei d’unitat de mercat és eliminar barreres, però prohibeix la diferència regulativa entre autonomies en molts àmbits.

Més continguts de