SANITAT
Societat 04/09/2012

Desinformació al CAP

En el primer dia feiner d'aplicació del decret sanitari espanyol, l'única queixa va ser per la poca informació. Els metges diuen que s'han assabentat pels mitjans de les mesures del Govern per atendre els sensepapers.

Lara Bonilla
2 min
Als centres d'atenció primària de Catalunya, com el CAP Drassanes, les protestes dels usuaris per les noves mesures restrictives són molt presents.

BARCELONA."El més sorprenent és que l'administració no ens ha dit res, tot ho sabem pels diaris", es queixava ahir una metge de família d'un dels centres d'atenció primària de Barcelona que més immigrants atén. Es referia a l'aplicació del decret espanyol -ahir era el primer dia feiner des de l'entrada en vigor- que deixa 600.000 targetes sanitàries a Catalunya fora de funcionament. La majoria de targetes, corresponents a catalans que no han cotitzat mai, es podran renovar sense problemes, i per als 180.000 immigrants sense papers que en queden fora, el Govern ha ideat una targeta específica. A més, durant els pròxims sis mesos es continuarà atenent a tothom amb la targeta actual per donar temps a fer els tràmits necessaris. Unes dades que els metges de família han sabut pels mitjans de comunicació, ja que ahir es queixaven que no se'ls ha informat oficialment.

Manel Ferran, metge de família al CAP Raval Sud, explicava que la falta d'informació tant de metges com d'usuaris havia "generat algunes tensions": "Ha vingut un pacient, malalt crònic, acompanyat d'un traductor, que estava preocupat perquè no tenia permís de residència i havia anat a consultar un advocat". Els metges diuen que tampoc se'ls ha explicat com funcionarà ni amb quins criteris la comissió que ha d'autoritzar l'accés dels sensepapers a l'especialista. Malgrat "l'angoixa puntual d'alguns pacients", la jornada d'ahir es va desenvolupar amb normalitat. Es van atendre tots els pacients programats i no s'ha anul·lat cap història clínica. Al CAP Raval Nord, la directora adjunta, Sion Fabregat, explicava que molts dels afectats ja han estat informats per les associacions d'immigrants. "I als que han vingut en saber que perdran la condició d'assegurat se'ls ha enviat a l'oficina de l'Institut Nacional de la Seguretat Social", on només s'atén amb cita prèvia.

Al final, tothom amb rendes inferiors a 100.000 euros continuarà tenint sanitat pública gratuïta. Per això, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va criticar el desgavell que genera l'aplicació del decret del govern de Rajoy: "En comptes de fer una autopista han fet trenta carreteres; hauria estat més fàcil establir que tot espanyol té directament targeta sanitària i no ens compliquem tant la vida", va dir a Catalunya Ràdio.

stats