ALERTA SÍSMICA
Societat 05/10/2013

La Fiscalia i la Guàrdia Civil investiguen el magatzem de gas pels terratrèmols

Un helicòpter del cos de seguretat aterra a la plataforma marina per verificar l'aturada de l'activitat

Auri Garcia Morera
3 min

Barcelona.La Fiscalia de Castelló va obrir ahir al matí una investigació penal sobre les causes dels terratrèmols davant de la costa del golf de València. Ahir mateix, al migdia, en la primera actuació en el marc d'aquesta investigació, un helicòpter de la Guàrdia Civil va aterrar a la plataforma marina del magatzem de gas del projecte Castor. Agents de la unitat del servei de protecció de la natura (Seprona) van visitar les instal·lacions i van verificar l'aturada de l'activitat, com ja havien fet dimecres tècnics del ministeri d'Indústria. El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va anunciar que la Fiscalia de Medi Ambient i les fiscalies superiors de Catalunya i del País Valencià actuaran "si hi ha fets objectius", però també va denunciar el que considera una "tendència a criminalitzar qualsevol tipus d'activitat".

Ahitr durant tot el dia es van continuar produint terratrèmols, amb una intensitat màxima de 3,7 graus en l'escala de Richter a les 10.49 h del matí. Més tard, a les 11.55 h, es va registrar un sisme de 3,3 graus en l'escala de Richter, i a les 14.56 h, un de 3,2 graus. L'últim registrat va ser a les 22.02, amb una intensitat de 3,4 graus. Tot i això, els experts de l'Institut Geològic Miner, que depèn del ministeri d'Economia, van pronosticar ahir a la tarda que el més probable és que els sismes decaiguin en intensitat i freqüència. No descarten, però, que es puguin produir nous terratrèmols superiors als 4,2 graus, la intensitat màxima registrada. Segons els experts, els sismes han estat provocats per moviments en falles secundàries i no pel col·lapse de les cavitats, que podria donar lloc a terratrèmols més importants. Els experts han conclòs que la causa és la injecció de gas coixí al magatzem, però desaconsellen extreure aquest gas, perquè això podria desestabilitzar el sistema.

L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, que ja va denunciar el magatzem de gas l'any 2009, va tornar a enviar una interpel·lació a la Comissió Europea ahir per demanar la paralització del projecte. En el text, Romeva pregunta a l'executiu comunitari si pensa obrir un procediment d'infracció a Espanya per "permetre la presència del projecte Castor malgrat el seu impacte mediambiental" i critica que Brussel·les segueixi "delegant exclusivament" en el govern espanyol la seguretat del magatzem submarí. Ahir mateix, fonts del govern espanyol van difondre, a través de l'agència Efe, una llista detallada de les mesures que s'han pres des que van començar els sismes. El govern espanyol destaca que el 10 de setembre, quan l'empresa Escal UGS va comunicar al ministeri d'Indústria que havia detectat microsismes a la zona, ja va començar a actuar, i que dos dies després del primer terratrèmol important van ordenar la suspensió de l'activitat.

Demanen aturar Ascó i Vandellòs

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va demanar ahir la paralització immediata de l'activitat de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs arran de l'episodi sísmic. Recordant el precedent de Fukushima i el fet que les condicions de seguretat a les nuclears catalanes "no siguin les millors", el líder ecosocialista es va dirigir tant a la Generalitat com al govern espanyol perquè actuïn ràpidament en aquest sentit, davant el "perill múltiple" que suposa la generació d'energia nuclear en aquestes condicions. El PSC es va sumar a aquesta demanda a través d'un comunicat. Fonts de les dues plantes nuclears consultades per l'ARA afirmen que els terratrèmols dels últims dies no han arribat al nivell mínim en què s'activa l'alarma d'alerta. Les nuclears mesuren els sismes amb una escala diferent de la Richter, en gravetats (G), que no tenen una equivalència directa. La mitjana dels terratrèmols a 300 quilòmetres a la rodona de les plantes dels últims 100 anys s'ha mogut entre 0,04 i 0,08 G. El protocol de seguretat diu que quan detecten un sisme que arriba a 0,1 G, s'ha d'aturar tota l'activitat, tot i que Ascó i Vandellòs II podrien suportar un sisme de 0,3 G, segons les proves d'estrès fetes després de Fukushima. Amb els terratrèmols dels últims dies no s'ha arribat a encendre la llum d'alarma, que s'activa a partir de 0,015 G.

stats