BENESTAR SOCIAL
Societat 31/07/2012

La Generalitat confirma que no pot pagar a les entitats de serveis socials

La falta de liquiditat de la Generalitat aboca centenars d'entitats socials al col·lapse. El Govern va confirmar ahir que aquest mes no podrà pagar els concerts a les entitats que presten serveis socials.

Ara
2 min
La Generalitat confirma que no pot pagar a les entitats de serveis socials

BARCELONA.El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, es va asseure ahir davant dels representants de les entitats que ofereixen serveis socials i els va traslladar un missatge dolorós, que el sector temia que es materialitzés. Cleries va confirmar a les entitats que la Generalitat no podrà pagar els concerts aquest mes de juliol. La situació provocarà que moltes d'aquestes organitzacions, encarregades de gestionar residències concertades, quedaran col·lapsades econòmicament, fins al punt de no poder pagar els sous als empleats. Davant del nerviosisme de les entitats, Cleries va garantir-los que el Govern sí que abonarà els pagaments a l'agost, quan quedi solucionat el problema de liquiditat que viu ara mateix la Generalitat. Portaveus del departament de Benestar Social i Família van admetre que a l'agost "es pagarà amb normalitat".

L'impagament dels concerts i les subvencions d'aquest mes a residències de gent gran, centres de discapacitats o de drogodependents i altres entitats que presten serveis socials fa perillar la continuïtat d'alguns d'aquests gestors de serveis i deixarà milers de treballadors sense poder cobrar la nòmina de juliol. A la reunió amb el conseller, convocada ahir a la tarda al Palau de Mar, hi van assistir, entre d'altres, membres de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social i de l'Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya, que van escoltar com el conseller s'oferia a estudiar "cas per cas" les entitats que tinguin més dificultats, tot i que sense donar cap garantia de la resposta que els podia oferir la Generalitat.

Cleries, que havia rebut la confirmació del departament d'Economia que no disposaria de recursos per abonar els concerts -no va transcendir la xifra dels impagaments-, va explicar a les entitats que el Govern havia intentat fer tot el possible perquè no s'arribés a aquesta situació i els va admetre que el problema de liquiditat no s'havia pogut resoldre. El conseller de Benestar va verbalitzar un missatge de tranquil·litat a les empreses del tercer sector i els va oferir el suport del Govern, sobretot pel que fa a l'ajornament de les quotes de la Seguretat Social i a la negociació amb entitats bancàries per aconseguir línies de crèdit per al sector.

Una situació sense precedents

La Taula d'Entitats del Tercer Sector, que agrupa prop de 4.000 entitats socials, va denunciar ahir que l'impagament dels concerts del mes de juliol deixa en "una situació d'una gravetat sense precedents" centenars de geriàtrics i centres residencials per a discapacitats i malalts mentals. "Aquest impagament s'ha produït en un moment d'extrema fragilitat de moltes organitzacions, perquè se suma al retard generalitzat en els pagaments de les subvencions de tots els departaments de la Generalitat i a la dificultat per obtenir finançament dels bancs", van apuntar les entitats socials en un comunicat.

El sector dels serveis socials, que com havia apuntat l'ARA la setmana passada denunciava el perill que els treballadors es quedessin sense cobrar la nòmina pels impagaments del Govern, tem ara que en resulti afectada també la qualitat dels serveis que presten als usuaris.

stats