Publicitat
Publicitat

Humans i goril·les compartim gens relacionats amb com hi sentim

Els éssers humans som genèticament més semblants als goril·les que als ximpanzés en algunes regions del genoma. Fins ara es pensava que el primat més similar a la nostra espècie era el ximpanzé, amb el qual compartim entre un 95% i un 99% del genoma. Però després d'una anàlisi molt més exhaustiva de la seqüència genètica d'ambdós, i de comparar-los amb els humans, s'ha vist que hi ha algunes regions en què ens assemblem més als goril·les i que són claus per al desenvolupament del cervell. Així ho indica un estudi que publica la revista Nature , en el qual han participat investigadors de tot el món, entre ells de l'Institut de Biologia Evolutiva, un centre mixt entre la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Conèixer millor l'evolució

Part d'aquestes coincidències genètiques entre goril·les i humans s'han detectat en alguns dels gens lligats a comportaments de la condició humana, com els gens auditius, relacionats amb la nostra percepció auditiva i el llenguatge. "El coneixement de l'evolució d'aquest genoma ens ajuda a entendre processos bàsics del seu comportament i dels processos que van donar lloc a la nostra espècie", diu Tomás Marquès-Bonet, investigador del centre.

"Aquests coneixements es podrien aplicar després a l'estudi de malalties que encara no entenem", afegeix. En el treball publicat a Nature hi han col·laborat vint laboratoris de tot el món. El genoma humà també s'està comparant als genomes complets d'altres primats, com l'orangutan i el ximpanzé.

Els goril·les han sobreviscut fins avui en tan sols unes poques poblacions aïllades als boscos equatorials de l'Àfrica central i estan en perill d'extinció. Estan greument amenaçats. Els estudis genètics posen encara més en relleu la necessita de protegir-los.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT