SUCCESSOS
Societat 17/07/2013

Cas Quintana: Interior aparta set mossos per haver amagat dades

Els agents no havien explicat que eren on la víctima va perdre l'ull

Maria Ortega
2 min

BarcelonaLes certeses rotundes del departament d'Interior en el cas d'Ester Quintana, la dona que va perdre un ull durant la vaga general del 14-N, s'han anat desmuntant una rere l'altra. L'última: ahir. El conseller Ramon Espadaler va comparèixer d'urgència per oferir nous detalls sobre la investigació que s'està fent d'aquell dispositiu policial i va admetre que, en contra del que s'havia dit fins ara, sí que hi havia una furgoneta de la brigada mòbil (Brimo) dels Mossos a prop d'on Quintana va ser lesionada. En concret, la Dragó 414, que era a la cruïlla del passeig de Gràcia amb la Gran Via, al costat mar. Els set antiavalots que formaven aquesta unitat -entre ells, el caporal- havien ocultat fins ara aquesta informació. Però, transcorreguts vuit mesos, han revelat que aquell dia, tots menys el conductor, van baixar de la furgoneta i que "creuen recordar" que l'escopeter va disparar un tret de salva (sense projectil).

De moment, però, no hi ha canvis en la versió que nega -encara rotundament- que aquell dia es disparessin pilotes de goma. Així ho va explicar ahir Espadaler, després de reconèixer que el seu departament "ha perdut la confiança" en aquests agents pel temps "exagerat" que han trigat a donar aquesta informació. Es tracta, segons Espadaler, de dades "rellevants" -tot i que "no concloents"- i, per tant, havien de ser posades en disposició del jutge que investiga el cas. De fet, la conselleria va fer-ho dilluns. Per aquesta "indisciplina", Interior ha decidit apartar de les seves tasques els set antiavalots d'aquesta unitat, que continuen, això sí, treballant al cos. També s'ha obert una informació reservada per "incompliments disciplinaris".

"Jo també tinc preguntes sense resposta", va reconèixer el conseller en el moment de ser preguntat sobre per què creia que aquests antiavalots havien trigat tant a revelar que eren a prop del lloc on Quintana va perdre l'ull. Ho va titllar d'"amnèsia" i va assegurar que, durant la investigació interna del cos, els agents -que no havien estat interrogats pel jutge- havien ocultat en tot moment aquesta informació, però que l'objectiu de la conselleria que ell encapçala i dels Mossos d'Esquadra és "arribar fins al final" a l'hora d'esclarir què va passar aquell 14 de novembre i que per això estan disposats a col·laborar amb el jutge d'instrucció número 11 de Barcelona que està investigant el cas.

No és la primera vegada que la conselleria ha hagut de rectificar les seves explicacions sobre l'actuació policial. Malgrat la contundència amb la qual el llavors titular de l'àrea, Felip Puig, negava inicialment que s'haguessin disparat projectils -ni tampoc bales de goma- a prop d'on Quintana va resultar ferida, les imatges que evidenciaven els trets el van obligar a rectificar.

El subinspector i l'escopeter de la unitat Dragó 40, la que es creia, fins ahir, més pròxima al lloc dels fets, han estat imputats pel jutge. Fins ara, els agents havien defensat que a la seva ubicació no haurien tingut prou angle per ferir Quintana, però ara entra en joc un nou element, una nova furgoneta.

stats