Societat 14/05/2012

Juan Esteban Aristizábal Juanes: "Treballar amb Guerra i Sabina ha estat com tornar a l'aula"

Trajectòria consolidada Després d'onze anys d'una carrera musical exitosa, Juan Esteban Aristizábal (1972, Colòmbia) arrodoneix la seva trajectòria amb un disc dels seus grans 'hits' gravat en directe i produït per Juan Luis Guerra

Sara González
4 min
Aclamat per milions de fans, Juanes fa esforços sempre per mantenir els peus a terra. A la foto, a l'avinguda Diagonal de Barcelona.

Juanes és dels que combinant una americana i unes sabatilles esportives és capaç de trobar el punt de l'elegància informal. Vesteix de fosc, però avui no porta la camisa negra. Parla ràpid i amb la serenitat d'un cantant que després d'onze anys es veu preparat per gravar un MTV unplugged. És un disc en directe dels seus grans èxits, redescoberts de la mà de Juan Luis Guerra, que es publicarà el 29 de maig. Està, diu, en el millor moment de la seva carrera musical.

Gravar un unplugged sempre és un risc. És el públic i tu, amb totes les virtuts i els defectes.

Pel que fa a l'execució és més complex perquè tens la responsabilitat de gravar en viu, a l'acte, al moment. És més pressió i requereix més precisió i assaig, però és una experiència molt divertida que sempre havia somiat fer. És el meu primer disc en viu en la meva carrera com a solista.

El teu nou single , La señal , ja és tot un èxit. Quin senyal espera Juanes a hores d'ara?

El senyal és a tot arreu, cada dia que tinc l'oportunitat de connectar-me amb la gent i de seguir fent música, que és una cosa que jo estimo profundament. Per a mi es tracta de ser feliç a través del que un estima a la vida.

Al nou disc canvies el rock per la cúmbia i sons genuïnament llatins. És el segell de Juan Luis Guerra?

És el segell de Guerra però també és el meu. Vam fer un recorregut per gèneres musicals que a mi m'agraden molt i el Juan Luis va proposar també elements de la música popular colombiana, caribenya i dominicana. Però també hi ha jazz, clàssica i blues. Azul Sabina , una de les noves cançons del disc, que canto amb Joaquín Sabina, és un blues com els de Nova Orleans dels anys 50.

És com un retorn als orígens?

Aquesta és la idea inicial, com madurar cap a la infància i tornar a connectar amb l'adolescència. Tornar a recordar el que em va moure a agafar la guitarra a la meva vida i fer música. Aquest era l'objectiu del disc: un resum, un descans.

Com ha estat el colze a colze amb Guerra i Sabina?

Ha estat un honor immens per a mi. Són persones que admiro moltíssim i estar al seu costat és com ser un alumne a la classe amb un professor: escoltar i aprendre. A més, han posat molt bona energia a l'assumpte. Va ser com tornar a l'aula.

No vas aconseguir que Guerra es posés al micròfon.

L'hi vaig dir diverses vegades, fins i tot que toqués la guitarra, però ell estava tan concentrat amb la producció i tenia tanta responsabilitat que va decidir que no. De totes maneres, el Juan Luis és en totes les cançons.

Com serà la gira?

La gira comença al setembre a Mèxic i a l'octubre a Espanya. Serà més acústica, en llocs petits per poder estar a prop dels fans. És un format que m'encanta.

Existeix el Juanes activista i el Juanes cantant. Què es abans, reivindicar o cantar?

Són la mateixa persona. L'art és una manera d'expressar els meus sentiments. I en la part social és una manera de connectar-me amb la gent. És una manera d'agrair el que la vida m'ha donat. El que visc amb la gent ho escric a les cançons i de vegades les cançons m'ajuden a impulsar algunes causes socials.

Com la teva fundació per lluitar contra les mines antipersona?

Treballem des de l'art i l'educació per ajudar als processos de rehabilitació de les persones que han estat víctimes de mines o de qualsevol tipus de violència. Volem reforçar les seves qualitats i que segueixin expandint el seu missatge.

El revifament de les FARC torna a sacsejar el teu país.

Es viu amb molta incertesa i incredulitat. Són massa anys plens de mentides i dificultats. Tinc l'esperança que tot canviï i un dia s'arribi a un acord. No serà la pau de Colòmbia, però serà un pas gegant.

Costa trobar una cançó de Juanes en què no aparegui Déu. Per què?

La meva connexió amb Déu és absolutament directa. Tot i això, penso en Déu d'una manera diferent. No segueixo l'Església. Sí que llegeixo de tant en tant la Bíblia i l'Alcorà, però el meu concepte de Déu és l'amor. En la meva música sempre hi ha estat present, té a veure amb l'espiritualitat i la consciència.

En quin moment de la teva carrera musical et trobes?

En el millor. Independentment de l'èxit comercial, en aquests moments com a persona em sento molt bé, més tranquil, més segur. En la música es nota, també.

Quin repte et planteges en el futur després d'aquest disc?

Seguir endavant amb més música pròpia. Enmig de la gira estaré gravant coses per al nou àlbum i segurament trauré un disc absolutament diferent l'any que ve, que no té res a veure amb el que he fet ara. Serà foc, energia, rock, canya.

No ets amic de cantar en anglès, oi?

No és que no en sigui amic, és que no ha estat en els meus plans, tot i que no ho refuso. Per a mi no té gaire importància mentre hi hagi missatge i música.

stats