URBANISME
Societat 24/09/2013

Jordi Faulí: "Aviat veurem un canvi important a l''skyline' de Barcelona"

L'arquitecte director de les obres de la Sagrada Família diu que "és factible tenir-la acabada l'any 2026". "Tenim clar que no podem trair el projecte de Gaudí. No renunciarem a cap detall", afegeix

Maria Ortega
3 min

BarcelonaD'aquí uns dies complirà 23 anys entregat al projecte d'aixecar la Sagrada Família i, amb el calendari establert a la mà, en què es preveu tenir el temple enllestit el 2026, podria ser l'encarregat de capitanejar el projecte fins a la seva culminació arquitectònica. Però Jordi Faulí, que va ser nomenat l'any passat arquitecte director de les obres, prefereix centrar-se en la feina del dia a dia -per a la resta, assegura, "Déu dirà"-, en els petits avenços que, coincidint amb la Mercè, s'exposen a la ciutadania en tres tardes de portes obertes. Les més de 30.000 entrades per a la visita van volar.

Cues els dies normals, expectació per les jornades de portes obertes i més de tres milions de visitants al cap de l'any. La Sagrada Família viu un moment dolç.

L'any passat hi va haver 3,2 milions de visitants, i és una molt bona dada. Part d'aquest atractiu del temple, que s'emmarca en el bon moment del turisme a Barcelona, és la idea mateixa que va tenir Gaudí quan el va concebre: que cada generació en sigui una mica protagonista. Per això va pensar a construir-la a grans parts. Fent primer, per exemple, tota la façana del Naixement, que va ser tot un espectacle: una façana de més de 100 metres d'alçada i amb una arquitectura tan diferent que s'alçava sense res més. Va aconseguir, d'una banda, implicar-hi la ciutadania, que quedava meravellada, i, de l'altra, tenir una imatge molt potent per ensenyar ja la Sagrada Família al món.

¿Amb el 65% de la feina feta, se senten pressionats per la data fixada l'any 2026?

És una previsió. Fa temps que en parlem i, veient el ritme actual d'obra i finançament, ho veig factible. Parlem, però, de la part arquitectònica, perquè després quedarà la part artística, on hi ha molta feina a fer. Al mateix Duomo de Milà encara hi estan fent escultures i sempre s'està restaurant. La feina més gran, en aquest sentit, la tindrem a la façana de la Glòria.

I, abans, caldrà plantejar-se l'afectació urbanística necessària per completar el projecte.

No és un tema que ens preocupi ara, no és urgent, perquè els fonaments de la façana de la Glòria estan fets i podem avançar en la construcció. Caldrà enderrocar edificis per fer-hi l'escalinata, però no és un tema que depengui de nosaltres. No és necessari per acabar el temple.

Quant costarà acabar-lo?

No hem fet el càlcul de quants diners ens calen per tenir-lo llest perquè, tot i que tenim un camí molt clar de cap on anar, hi ha decisions sobre detalls o materials que encara s'han de prendre. Sabem que amb el ritme actual d'ingressos, l'acabem el 2026. Hi estem dedicant una mica més de 25 milions a l'any.

I si vinguessin vaques magres?

El que tenim clar és que no podem trair gens el projecte de Gaudí. No renunciarem a cap detall. Si no tinguéssim prou aportacions, hauríem d'allargar els terminis de l'obra, però no faríem cap canvi en el projecte original. L'hem de fer sencer.

Quines diferències hi veurà algú que visiti ara el temple respecte a fa cinc o deu anys?

Les bastides fan que costi apreciar la feina feta, però a mesura que les anem retirant es veurà un canvi important a l'skyline de la ciutat, sobretot ara que començarem a aixecar la torre de Jesús, que calculem que pot arribar a dalt de tot, als 172 metres, el 2020. Ara estem fent la sala que farà de base de la torre, que serà visitable, i esperem començar a enlairar-la l'any que ve. Quan es pugui veure el conjunt de les 18 torres, serà una imatge espectacular.

Hi ha qui diu que la Sagrada Família no s'hauria d'acabar mai.

És evident que el procés de construir-la és molt viu, però arriba un moment en què s'ha de completar. És la vida. Tot i que, del tot, no s'acaba mai. Ara mateix ja n'estem restaurant algunes parts.

stats