BENESTAR SOCIAL
Societat 07/08/2012

L'Estat retalla 2.864 milions en dependència i castiga l'usuari

El govern espanyol aplicarà una tisorada de 2.864 milions entre els exercicis 2013 i 2014 al pressupost de la llei de la dependència. Els beneficiaris hauran de pagar fins a un 15% pels serveis que reben.

Joan Serra
2 min

BARCELONALa llei de la dependència va veure la llum com el quart pilar de l'estat del benestar, però l'ofec econòmic de l'Estat està laminant aquesta ambició. El pla pressupostari per als dos pròxims exercicis que el govern espanyol ha remès a la Comissió Europea -un document aprovat en l'últim consell de ministres- detalla una retallada severa dels recursos destinats a atendre les persones dependents. Amb l'objectiu de complir els compromisos fiscals i la reducció del dèficit públic, l'executiu de Mariano Rajoy ha previst estalviar 1.391 milions d'euros el 2013 i 1.473 milions durant el 2014 en matèria de dependència. La tisorada d'aquest any, que havia generat malestar en el sector dels serveis socials i a les comunitats autònomes, era de 160 milions.

El govern espanyol preveu estalviar aquestes quantitats simplificant els processos i els graus de valoració de les persones dependents. També reduirà les prestacions i la valoració dels serveis que reben els usuaris, així com les ajudes que es concedeixen als cuidadors familiars. La concreció de les mesures indica que els beneficiaris de la llei hauran de fer un esforç econòmic més important per percebre els serveis. L'executiu de Mariano Rajoy preveu incrementar gradualment l'aportació de l'usuari des del 10% fins a un llindar del 15%. La modificació de la normativa que determina la capacitat econòmica i l'aportació del beneficiari al cost del servei permetrà a l'Estat un estalvi de 339 milions d'euros el 2013 i de 403 milions en l'exercici posterior. La Generalitat ja havia estudiat augmentar el copagament en la llei de dependència fins a un màxim del 13%. De la proposta d'increment feta per la conselleria de Benestar Social i Família en quedaven exempts els beneficiaris que no tinguessin recursos econòmics ni patrimoni.

Situació d'asfíxia

El document de racionalització del sistema de dependència preveu que se suspengui l'obligació de l'administració general de l'Estat de cotitzar a la Seguretat Social pels cuidadors no professionals que atenen persones en l'àmbit familiar. La tisorada per aquest concepte ascendirà a 330 milions anuals. Les entitats socials, encarregades de prestar serveis a dependents, entenen que la retallada desvirtua la llei de la dependència. Portaveus de la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) van exposar ahir a l'ARA que ls mesura "asfixia" el sector i suposa un canvi de model.

stats