SOLIDARITAT

L’esprint del Gran Recapte

Els Bancs dels Aliments reclamen l’ajuda de 20.000 voluntaris per recollir 4 milions de quilos de menjar

Una marató de dos dies per recollir els aliments necessaris que permetin atendre les urgències de les llars més vulnerables en els pròxims mesos. Per completar amb èxit la sisena edició del Gran Recapte, programat per al 28 i el 29 de novembre -hi haurà 2.000 punts de recollida en mercats i supermercats arreu del país-, els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya van fer una crida ahir per captar els voluntaris que han de fer-ho possible. Reclamen l’ajuda de 20.000 ciutadans per cobrir tot el territori. De moment, han aconseguit la col·laboració desinteressada de 13.000 voluntaris. Amb aquest exèrcit als punts de recollida, els organitzadors aspiren a recaptar 4 milions de quilos de productes alimentaris, una xifra sensiblement superior al rècord aconseguit l’any passat, que va ascendir als 3,6 milions de quilos de menjar. “Som en un moment força delicat. El gran problema és que la societat s’ha instal·lat en la precarietat”, va expressar ahir Joan Ramon Saura, president de la Federació de Bancs dels Aliments de Catalunya, que va instar la ciutadania a convertir les dues jornades de treball en un “semàfor en vermell” per alertar de la situació de precarietat de moltes famílies catalanes.

Mentre les xifres que radiografien l’impacte de la pobresa continuen a l’alça -el risc d’exclusió social afecta un de cada cinc catalans (19,8%), segons les últimes xifres de l’Institut d’Estadística de Catalunya-, el Gran Recapte s’imposa objectius ambiciosos, d’acord amb les necessitats creixents. Des de la primera edició, la filosofia no ha canviat: recollir aliments nutritius que es conservin temps (llegums, conserves de peix i carn, llet i oli) i sensibilitzar la població en relació a les situacions de pobresa. Per aconseguir repercussió, un grup d’actors -com Marta Marco, Lluís Soler, Blanca Portillo, Paul Berrondo, Queco Novell i Toni Albà- s’han mobilitzat per protagonitzar els espots que animen a participar en el Gran Recapte.

Quan s’hagi completat la recollida d’aliments, el 29 de novembre -per transportar el menjar es compta amb l’ajuda d’empreses col·laboradores-, un equip de voluntaris participarà en la classificació dels productes als magatzems de Barcelona, Reus, Lleida i Girona, en altres magatzems comarcals i a les seus de les entitats que repartiran els aliments. A Barcelona, on hi haurà 1.000 punts de recollida durant el Gran Recapte, la classificació es farà en una nau cedida per la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del port de Barcelona.

Els dèficits dels fons europeus

Els representants dels Bancs dels Aliments van recordar ahir que els fons que arriben de la Unió Europea no permeten cobrir les urgències de tot l’any. Les ajudes europees representen una cinquena part del menjar que distribueixen, però el repartiment que se’n fa ha patit modificacions: a partir de l’any que ve les ajudes arribaran només dos cops a l’any. “El Gran Recapte d’aquest any té una rellevància significativa, ja que les donacions de la UE per al 2015 es preveuen per als mesos de juny i octubre, fet que dificulta la provisió d’aliments la resta de l’any”, va apuntar Saura. Les entitats també lamenten la falta de diàleg de l’Estat per fer un repartiment més efectiu dels aliments.

La primera campanya sense Sansalvadó i Peix

La sisena edició del Gran Recapte serà la primera sense Antoni Sansalvadó, president d’honor del Banc dels Aliments de Barcelona, i Jordi Peix, fundador i vicepresident de l’entitat. Sansalvadó va presidir l’entitat des del 2007 fins al juny del 2014 i va ser un dels impulsors del Gran Recapte, al costat de Jordi Peix. Eduard Arruga va voler tenir un record per a Sansalvadó i Peix en la presentació del Gran Recapte del 2014. Va demanar uns segons de silenci per retre homenatge a dues figures rellevants de l’entitat.

El + vist

El + comentat