SALUT

L’eterna reforma de l’avortament

El govern espanyol estudia frenar la llei Gallardón: el PP tem que li passi factura a les urnes el 2015

“En cap cas deixaré morir la reforma de l’avortament”. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, s’aferrava a finals de juliol a la seva llei estrella i prometia que s’aprovarà abans que acabi l’estiu astral, és a dir, a finals de setembre. Però des que fa dos anys va anunciar la intenció de tirar endavant una legislació més restrictiva que la del 1985, tots els terminis han jugat en contra del ministre. Fins al punt que cada cop hi ha més veus dins del PP i el govern espanyol que deixen entreveure que la polèmica mesura no entrarà en vigor el 2015 i que podria quedar relegada a una segona legislatura.

Si bé els populars ja van retardar el vistiplau del consell de ministres perquè no desgastés el partit en les eleccions europees del 25 de maig, ara els barons regionals tornen a pressionar perquè el debat parlamentari no afecti la campanya de les municipals i autonòmiques de l’any que ve. De moment, la Moncloa no mou peça i posa cada cop més en evidència Gallardón, que fins i tot havia previst presentar la reforma a principis de juliol al Congrés en un seminari internacional de parlamentaris en defensa de la vida.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va insistir divendres passat -abans de marxar de vacances- que el seu executiu continua buscant “tot el consens possible” per tirar endavant la reforma. Fonts del govern espanyol consultades per l’ARA van llançar ahir la pilota a la teulada de Justícia per explicar el retard. Però el ministeri insisteix que ho té tot a punt perquè s’aprovi en qualsevol consell de ministres -el primer després de vacances és el 29 d’agost-. “És el govern [central] el que decideix de què es parla i de què no al consell de ministres”, recordaven a l’ARA, puntualitzant que Gallardón ha posat el termini de l’estiu, però que tampoc és definitiu.

Si el govern espanyol finalment decidís ajornar la reforma de l’avortament suposaria un gran cost polític per a l’exalcalde de Madrid, el segon ministre menys valorat després del d’Educació, José Ignacio Wert, segons l’últim baròmetre del CIS. Per preservar la imatge de Gallardón, fonts populars assenyalen que la reforma finalment podria presentar-se les pròximes setmanes, però que els mateixos populars podrien eternitzar, amb la seva majoria absoluta, el debat parlamentari al Congrés i al Senat.

El jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco assenyalava a finals de juliol que el govern espanyol està “marejant la perdiu” amb la reforma perquè no la vol aprovar. Segons Velasco, la mateixa vicepresidenta de l’executiu, Soraya Sáez de Santamaría, està totalment en contra de la llei. De fet, mai l’ha defensada i només s’ha limitat a dir que està d’acord amb la reforma, igual que amb altres normes.

El jutge considera que el projecte de llei, que canvia la legislació de terminis actual per una de supòsits en què la interrupció voluntària de l’embaràs només estaria permesa en cas de violació, perill greu per a la salut de la mare i -si finalment s’afegeix- malformació greu del fetus, es presentarà “dos dies abans que es pugui aprovar”. “Amb això diran a certa part radical del seu electorat: «Jo ho he intentat però no he pogut, les coses no han pogut sortir i, per tant, ho hem deixat córrer»”, va assenyalar durant un curs d’estiu de la Complutense de Madrid.

Indignació dels grups provida

Els dubtes de Rajoy estan posant nervioses les associacions pro vida, que han convocat una “gran marxa per la vida” el 21 de setembre, tres dies abans que acabi l’estiu. Denuncien la “desídia del govern” per no haver modificat encara la llei i asseguren que no permetran “una traïció”. La portaveu de l’associació Dret a Viure, Gádor Joya, critica que el PP anteposi els interessos electorals “als dels 30.000 nens que han estat avortats” des que van arribar al poder.

Més continguts de

El + vist

El + comentat